L’Ajuntament de Barcelona no aporta proves que aclareixin l’origen del cop rebut per Xavier Vilaró

  • El lloc on Vilaró diu que es trobava era resguardat dels trets · Escarp assumeix la responsabilitat d'haver amagat l'incident · Mossos reitera que accepten la versió de l'Ajuntament

VilaWeb
Redacció
15.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona va reunir ahir els grups del consistori per refermar que el cap de la guàrdia urbana, Xavier Vilaró, havia estat ferit per una pilota de goma dels mossos mentre era a la plaça d’Espanya. Però no va aportar noves proves que dissipessin els dubtes. La regidora Assumpta Escarp va assumir la responsabilitat d’haver amagat durant dies l’incident i la gravetat del cas a l’opinió pública i als grups polítics.Tant Assumpta Escarp, en les explicacions que dóna, en una compareixença davant els grups municipals, com Xavier Vilaró, en les declaracions a alguns mitjans, diuen que el cap de la guàrdia urbana, quan va rebre el tret, era davant l’hotel Plaza, i que havia arribat a la plaça d’Espanya baixant pel carrer de Tarragona. Aquesta dada, per comptes d’aclarir el fet, hi afegeix més dubtes, vistes les informacions sobre la càrrega dels mossos que ha pogut obtenir VilaWeb. Com es pot observar al plànol, l’espai de davant l’hotel és el més protegit de la càrrega.

VilaWeb ha confirmat aquestes darreres hores amb testimonis, de nou i en detall, com va anar la càrrega dels mossos.

Els mossos reben l’ordre d’entrar a la plaça Espanya a la 1.25. Hi arriben amb nou furgonetes, poc després de quarts de dues de la matinada, provinents de tres punts diferents: del carrer de la Creu Coberta (també conegut per la carretera de Sants), del carrer de Tarragona i de la Gran Via, en la confluència amb el carrer de Mèxic. El pla dels mossos consistia era de dispersar la gent que hi havia a la plaça cap al Paral·lel o cap a l’avinguda de Maria Cristina, per poder ocupar la plaça i rescatar un camió de bombers, en aquell moment objecte d’un atac.

Primerament, les unitats dels mossos van engegar les sirenes i els llums i van avançar fins a entrar físicament dins la plaça des dels carrers indicats. En acabat, els mossos despleguen, a peu, una línia entre els carrers de Tarragona, de la Creu Coberta, de la Gran Via costat de l’Hospitalet i de l’avinguda Maria Cristina, costat de l’Hospitalet, línia orientada en direcció al Paral·lel i a l’avinguda Maria Cristina, i que deixa a l’esquena l’Hotel Plaza. Des d’aquesta línia els policies avancen a peu sense deixar grups de manifestants al darrere i intentant que la gent que hi ha al monument central de la plaça el desallotgi. Això passa a la 1.28. Els seguidors de la selecció espanyola reben la policia tirant-li objectes. Els mossos responen disparant únicament salves, però no pilotes de goma. Això fa que una part de la multitud comence a dispersar-se, però no pas tota. Ja fa cinc minuts que els mossos han disparat les primeres salves, sense deixar la seva línia al mig de la plaça; llavors, veient que la tensió i les topades continuen, comencen a tirar pilotes de cautxú, dites pilotes de goma, contra els grups que queden a la plaça. Les pilotes es tiren contra els manifestants, i l’Hotel Plaza, que és on Vilaró afirma que es troba, queda a l’esquena de la policia. A la 1.38 la plaça es considera neta.

Més endavant, es fan algunes càrregues menors per a impedir el pas de grups que hi volen tornar a entrar i per a dissoldre petits grups de manifestants. Aquestes càrregues, la majoria amb salves però també amb algunes pilotes de goma, es fan a gairebé tots els carrers que envolten la zona a partir de la frontera de la plaça. Els mossos, quan s’acaba l’operació, confirmen unes quantes detencions i l’atenció mèdica a dos sergents del cos, però la policia no té constància del cop contra el cap de la guàrdia urbana. L’Ajuntament de Barcelona també reconeix que ningú no va veure com la pilota de goma impactava en el cos de Xavier Vilaró.

Després de la càrrega, Vilaró diu que va parlar amb quatre persones i que, a cap, no li va comunicar que hagués rebut l’impacte de cap pilota de goma. A més, diu que va felicitar els mossos per la manera com havien dut a terme la càrrega. Aquestes persones són Evelio Vázquez, intendent de la guàrdia urbana i subordinat seu; Jaume Gil, del 061; Miquel Hermida, cap dels antiavalots dels mossos d’esquadra, present a la plaça; i Joaquim Belenguer, comissari dels mossos. Amb les noves dades aparegudes aquestes darreres hores i amb algunes més d’aconseguides per VilaWeb, sembla confirmat que Xavier Vilaró era a la plaça immediatament després de la càrrega, però continua no essent clar si hi era al moment que els mossos van començar l’operació. Diu Vilaró que des de la plaça d’Espanya se’n va anar a casa, i que al cap d’unes quantes hores va ingressar, amb contusions importants, a l’Hospital del Mar.

El govern municipal va reconèixer aquesta hospitalització, quan alguns mitjans eren a punt de fer-la pública, cinc dies després, amb aquesta nota publicada a la web municipal divendres a les 20.11. La nota no diu enlloc que el cop rebut per Vilaró fos d’una pilota de goma. El dimecres dia 9, l’ajuntament fa una conferència de premsa per a explicar que el cop va ser d’una pilota de goma. La conferència no aporta proves que justifiquin ni l’afirmació ni el silenci sobre un fet de tanta transcendència pública. Al costat d’Assumpta Escarp, hi ha el secretari de Seguretat del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Joan Delort. Avui Delort ha reafirmat que accepten la versió del cap de la Guàrdia Urbana tenint com a base el seu testimoni personal. En l’informe recopilatori dels Mossos sobre l’actuació d’aquella nit, datat el 9 de juliol, al qual ha tingut accés VilaWeb no hi ha cap referència a un possible incident de l’estil del que relata Vilaró.

Després de la publicació, diumenge, d’algunes informacions a RAC1, VilaWeb i El Mundo, que coincideixen totes a qüestionar l’explicació dels fets, l’ajuntament anuncia la presentació d’una querella.

Enllaços
Ajuntament de Barcelona: Els grups municipals avalen les explicacions del cap de la Guàrdia Urbana
Mail Obert: El cas Escarp

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any