Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  05.07.2008  18:50

Deu anys sense Maria Mercè Marçal

Avui fa deu anys de la mort de l’escriptora

Men?ame
 

Poeta, traductora i narradora. Maria Mercè Marçal va ser una escriptora compromesa que participà en la política i en moviments cívics com el feminista, que mai no abandonà. Fa deu anys que ja no hi és, però el llegat de Maria Mercè Marçal arriba arreu a través dels seus llibres. Una tasca més fàcil gràcies a la Fundació que porta el seu nom i s'encarrega de difondre la seva obra a més d'apostar per la creació artística i cultural del país.

Tot i haver nascut circumstancialment a Barcelona es considera sempre d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), població on passa tota la infància. Llicenciada en Filologia Clàssica, exerceix de catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes en diversos instituts. Es dóna a conèixer l'any 1977 amb el recull de poemes 'Cau de llunes' (Premi Carles Riba 1976). Des d'aleshores publica diversos poemaris, l'últim del quals, 'Desglaç', recull l'obra escrita entre el 1984 i el 1988. L'escriptora publica també la novel•la 'La passió segons Renée Vivien' (Premi Carlemany 1994), que obté diverses distincions de la crítica. Com a traductora, aporta al català obra de Colette, Yourcenar i Leonor Fini.

En els últims anys de la seva trajectòria, impulsa la creació del Comitè de dones escriptores dins el Centre Català del PEN, arran de la fundació d'aquest moviment femení internacional el 1992.

Alguns cantautors han posat música i veu als seus poemes, com per exemple Marina Rossell, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Celdoni Fonoll i Maria del Mar Bonet.