Benet Salellas: ‘És trist que hàgim de celebrar que un judici es fa amb normalitat’

  • Entrevista de VilaWeb TV amb l'advocat defensor de Jaume Roura i Enric Stern

VilaWeb
Redacció
02.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jaume Roura i Enric Stern, acusats d’injúries a la corona espanyola per haver cremat un retrat de Juan Carlos de Borbón, foren jutjats ahir a la mateixa Audiència espanyola que, el març passat, anul·là el judici perquè no havien pogut declarar en català. En aquesta entrevista el seu advocat, Benet Salellas, explica com va viure el judici d’ahir i analitza el ‘ressorgiment d’una visió del dret penal molt poc respectuosa dels drets fonamentals’, amb casos com el d’en Franki o el de Pepe Rubianes.Salellas explica que els delictes d’ultratge a Espanya, a la bandera espanyola o d’injúries a la corona, formen part del codi penal des de fa molts anys, però d’ençà de la democràcia gairebé mai s’havien aplicat i encara menys s’havien dictat sentències inculpatòries com succeix ara. Per Salellas, ‘cal preguntar-se i analitzar per què vivim una onada d’aplicació d’aquests delictes’.

Pel que fa a la repetició del judici, l’advocat considera que ha servit ‘per no crear un precedent’ de prohibició de l’ús del català a les institucions jurídiques. Tot amb tot, diu, ‘és trist que hàgim de celebrar que un judici es fa en condicions normals, perquè a l’Audiència espanyola és comú que ens trobem amb limitacions constants dels nostres drets’.

Pendent de sentència

Roura i Stern foren condemnats, en el primer judici, fet el mes de març, a una multa de 2.730 euros. Però, arran del recurs presentat per la defensa, el judici es va anul·lar i va perdre tot valor jurídic a l’espera d’un altre judici, el que es va fer ahir. A diferència del del mes de març, el judici d’ahir resta pendent de sentència. ‘Aquesta és la situació més normal; allò que és estrany és que es dicti sentència el mateix dia, sense reflexió prèvia, sobretot en sentències inculpatòries’, explica Salellas. La fiscalia va demanar ahir una pena d’un any i tres mesos de presó substituïble per una multa de 5.400 euros per a cadascun; la defensa, l’absolució. La sentència es dictarà la setmana vinent, dimarts o dimecres.

Els arguments

Segons el fiscal Ignacio Gordillo, en aquest procés no es jutjava ‘cap acte polític, ni les idees, ni les protestes’ sinó el fet ‘delictiu’ d’haver cremat una fotografia del monarca espanyol, una ‘injúria greu’ a la corona. Salellas, en canvi, va argumentar que els fets havien ocorregut en un acte de contingut polític i que, per tant, entraven de ple en el dret de la llibertat d’expressió. Salellas va recalcar que la Constitució espanyola garantia la llibertat d’expressió en tots els casos que no afecten l’ordre públic i va recordar que els mossos d’esquadra, igual que la resta de testimonis, havien reconegut que l’acte en qüestió havia estat pacífic. Els acusats van admetre els fets i van reivindciar el seu dret de llibertat d’expressió política.

Acte de suport

Una trentena de companys i amics dels acusats, participants en la campanya ‘Jo també cremo la corona espanyola’, van fer cap a Madrid per seguir el judici des de la sala.

Enllaços
Campanya Jo també cremo la corona espanyola.
Sentència de la sala penal de l’Audiència espanyola que anul·lava el judici (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any