Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  14.06.2008  09:42

La Plataforma en Defensa del Ter es manifesta per reclamar el retorn del cabal del riu

El 75% de l'aigua del Ter es transvasa a l'àrea de Barcelona

Men?ame
 

Dues mil persones s'han manifestat pel centre de Girona seguint la convocatòria de la Plataforma del Ter. La manifestació, de to festiu i reivindicatiu, volia denunciar els 'transvasaments abusius' cap a l'àrea de Barcelona i frenar 'l'agonia' del riu. Es calcula que el 75% del cabal del Ter es transvasa des de l'embassament de Susqueda cap a Barcelona, una xifra que té efectes negatius per a l'ecosistema del riu i els regadius que en depenen. La plataforma exigeix que es compleixi la llei del cabal del Ter, de 1959, i el retorn del cabal adequat.

La manifestació ha estat encapçalada per la pancarta 'Prou! Volem l'aigua al Ter', i hi han assistit regants, ajuntaments, grups ecologistes i col·lectius ciutadans.

Per la plataforma, la disminució del cabal del Ter d'aquests darrers anys 'fins a mínims ridículs' és un fet sistemàtic, en part a causa de la sequera però també pel transvasament que es realitza per proveir l'àrea metropolitana de Barcelona. L'augment de la demanda d'aigua en aquesta zona fortament poblada del Principat impedeix al riu dur a terme les seves funcions biològiques; els seus ecosistemes perden valor; els usos agrícoles de regadiu perden aigua, i l'aqüífer del baix Ter es degrada.

Per això la Plataforma pel Ter denuncia que el riu 'no pot ser una víctima col•lateral del creixement de la capital del país i la seva àrea urbana, ni de la precarietat de l'abastament d'aquesta regió per la deixadesa de dècades'.