Notícies

Dijous  05.06.2008  17:35

Antich parlarà amb el director d'Air Berlín pels comentaris despectius sobre el català

Li aclarirà personalment el malentès que té sobre la voluntat de col·laboració del govern en qüestions lingüístiques

Men?ame
 

El president del govern balear, Francesc Antich, es reunirà amb el director d'Air Berlín, Joachim Hunold, per explicar-li que Política Lingüística s'ofereix a col·laborar amb l'aerolínia en qüestions de llengua, i que l'ànim de la carta que li va enviar el govern fa unes setmanes tan sols era aquest. Ho ha dit a VilaWeb la directora general de l'ens, Margalida Tous, que explica: 'La reacció d'Air Berlín ens ha sorprès. Els vam enviar una carta feta amb esperit constructiu i segur que hi ha hagut un malentès.'

Tous ja sabia, des de fa un parell de setmanes, que la carta no havia sigut gaire ben rebuda per part de la companyia i per això s'hi va posar en contacte. Va parlar amb el director per a l'estat espanyol i Portugal, Álvaro Middelmann Blome, al seu torn president de Foment del Turisme de Mallorca, amb qui no va poder arribar a cap acord.

'Volem saber què els ha molestat. No hi havia cap altra intenció que la de mostrar-los la nostra voluntat de col·laboració', diu Tous. Recorda que la llei estableix que el govern ha d'impulsar la presència del català en tots els àmbits socials i que, en virtut d'això, va enviar una carta a Air Berlín i la resta de companyies de les Illes dient-los: 'Em poso en contacte amb vostè per a manifestar-li l'interès que té el govern de les Illes Balears en garantir l'ús adequat de les llengües co-oficials de l'arxipèlag en les comunicacions que la seva companyia estableix amb els ciutadans que l'escullen per als seus desplaçaments.'

Cita American Airlines, Ryanair i Clickair com a exemples d'aerolínies que fan servir el català amb normalitat, i rebla: 'Creiem que si fessin servir el català, els ciutadans veurien la companyia més arrelada i més propera'.

Air Berlín es reafirma

VilaWeb ha parlat amb la responsable de premsa de l'empresa a Espanya, Ana Baschwitz, que ha reafirmat el suport d'Air Berlín a l'editorial (pdf) que el director ha publicat a la revista que reparteixen entre els passatgers i que ataca el català. Joachim Hunold, director general d'Air Berlín, hi diu que avui en dia l'espanyol ja no és una llengua oficial a Mallorca, que hi ha nens que no el saben parlar i que la partició d'Espanya en nacionalismes regionals és un retorn als mini-estats medievals.

Segons Ana Baschwitz l'espanyol és la llengua oficial de l'estat i per tant, Air Berlín, que és una companyia aèria internacional, ja en té prou d'utilitzar aquest idioma. Baschwitz també ha dit a VilaWeb que comparteix les declaracions de Joachim Hunold respecte al català, que és veritat que hi ha nens que no l'aprenen i ha posat com a exemple la retirada de la tercera hora d'espanyol a Catalunya. La responsable de premsa considera que és innecessari que es faci servir el català, el basc o el gallec en les comunciacions de la companyia perquè tothom entén l'espanyol.

Ana Baschwitz ha puntualitzat que l'editorial no representa l'opinió de tota la companyia, sinó tan sols la del director, tot i que la comparteix. També ha dit que la companyia no emetria cap comunicat o nota de premsa sobre la qüestió.

Tot plegat és una resposta a una carta de la directora general de Política Lingüística de les Illes, Margalida Tous, en què demanava a Air Berlín i a d'altres companyies aèries que fessin servir també el català en les comunicacions amb els passatgers. L'editorial publicat per Hurnold, però, es pregunta si els caldrà donar cursos de català per decret als treballadors de la companyia.

Men?ame