Hèctor Faubel, Palop i Núria Roca protagonitzen la campanya d’Escola Valenciana per a la matriculació

  • L'entitat denuncia que 70.000 alumnes han de deixar d'estudiar en català a secundària

VilaWeb
Redacció
06.05.2008 - 16:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns 70.000 alumnes de primària no poden continuar els estudis en català quan arriben a secundària per la mala planificació del govern valencià, segons que ha denunciat avui Escola Valenciana, durant la conferència de premsa de presentació de la campanya ‘Matricula en Futur, Matricula en Valencià’, que ha comptat amb el suport de la presentadora de televisió Núria Roca, el jugador de futbol Andreu Palop i el pilot de motociclisme Hèctor Faubel.A la presentació de la campanya també han assistit una mare romanesa que viu a Catarroja des de fa quatre anys i la presidenta de Fapa-València, Gemma Piqué. La campanya, que coincideix amb el començament, demà, del període de matriculació als centres públics valencians, vol ajudar a incrementar el percentatge d’alumnes que actualment estudien en català, que ara no arriba al 25%. El president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha culpat la mala planificació de l’administració d’aquestes xifres tan baixes, i ha posat com a exemple que uns 70.000 alumnes no puguin continuar a secundària els estudis en català perquè el professorat no està catalogat com a bilingüe i només el 64% pot fer les classes tant en català com en espanyol.

Escola Valenciana insisteix en la necessitat que el català sigui la llengua que s’estudiï d’entrada. Diego Gómez ha detallat en diversos punts la importància que té això: ‘L’ensenyament en valencià ésl’únic que assegura el domini efectiu de les dues llengües oficials; una bona educació bilingüe facilita l’adquisició d’altres idiomes, com l’anglès; el domini de les dues llengües facilita la preparació i la incorporació al món laboral; estudiar en valencià suposa l’acollida i la integració dels nouvinguts a la nostra cultura i a la nostra idiosincràsia com a poble i porta una major comprensió del fet de la diferència, ens fa més tolerants i respectuosos amb els altres.

El subcampió mundial de 125 cc Hèctor Faubel ha dit a la conferència de premsa de presentació de la campanya: ‘Hem de mantindre vives les nostres arrels i la nostra llengua i per això recolze la campanya’. En declaracions a Escola Valenciana, Núria Roca, que no ha pogut assistir a l’acte, ha declarat: ‘Es necessita ajuda i espenta per a fer coses en valencià. Aleshores, si puc col·laborar d’alguna forma ho faig. A més, sóc una persona que sempre he parlat en valencià, que he intentat impulsar la llengua des de la llibertat més absoluta i la campanya em va parèixer una idea extraordinària”. El mateix ocorre amb Andreu Palop, un dels porters més en forma de la lliga: ‘L’ensenyament en valencià és sinònim de qualitat’.

Enllaços
Vídeo de la campanya ‘Matricula en futur, matricula en valencià’.
MP3: Falques de la campanya de Núria Roca, Andreu Palop i Hèctor Faubel.
VilaWeb: Diego Gómez: ‘El govern ha d’aplicar plenament la llei d’ús del valencià’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any