Berlusconi guanya. La Lliga Nord dobla, per la protesta contra el maltracte a l’aeroport de Milà

  • L'esquerra reconeix el triomf del Poble de la Llibertat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.04.2008 - 19:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Silvio Berlusconi, candidat d’Il Popolo della Libertà,governarà Itàlia. Ho ha reconegut ja Walter Veltroni, candidat del Partit Demòcrata. Els resultats són ja prou clars (seguiu-los en directe) i la gran sorpresa és com la Lliga Nord dobla els seus vots i representants segurament a causa del maltracte a l’aeroport de Malpensa, d’on Alitalia ha retirat la majoria dels seus vols fa només unes setmanes per concentrar-los a l’aeroport de Roma.(Podeu seguir l’emissió en directe de la RAI).

Tot amb tot, caldrà esperar els resultats definitius perquè el sistema electoral del Senat és força complicat. Primer de tot, solament poden votar-hi els electors de més de vint-i-cinc anys i, en segon lloc, la llei estableix que la majoria es calculi segons una base de proporcionalitat regional, cosa que dificulta de formar majories sòlides. El sistema de recompte, a més, és diferent segons les regions. El sistema de representació al Senat va desencadenar la crisi del gener proppassat. Per més que l’esquerra tenia majoria absoluta a la Cambra, al Senat hi havia un empat entre dreta i esquerra, i per cinc vots Romano Prodi va perdre una moció de confiança.

A la cambra baixa, el sistema electoral atorga una majoria del 54% dels escons de la Cambra dels diputats al grup que obté més vots, encara que la diferència sigui d’un sol vot. Aquesta reforma la va aprovar el mateix Berlusconi abans de deixar de ser el primer ministre.

Enllaços
Roberto Saviano, en un article a la Repubblica sobre la compra del vot: ‘Se un voto si compra con cinquanta euro’.
Bloc de Beppe Grillo, un còmic que satiritza la classe política del país.
Aguer.it: L’Alghero festeggia vittoria e salvezza.
La Repubblica: L’Italia alla sfida elettorale. L’affluenza in calo di un punto alle dodici.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any