Notícies

Diumenge  03.02.2008  06:00

Multitud de blocs es van sumar a la commemoració del naixement de Jaume I

València, Palma, Perpinyà i Montpeller van vindicar la figura del rei

Men?ame
 

La blocosfera catalana va respondre massivament a la crida de reproduir un fragment del 'Llibre dels feits' (pdf) de Jaume I, que va néixer ahir feia vuit-cents anys. Palma i València ho van celebrar amb tota magnificència, i Perpinyà i Montpeller van inaugurat dues exposicions. Més de cent cinquanta blocs van reproduït un o altre passatge del llibre, dictat pel propi rei 'per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet'.

La crida volia commemorar d'una manera especial els vuit-cents anys del naixement de Jaume I, fent que cada blocaire escrigués un apunt amb un fragment del 'Libre dels feits' i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins van hissar a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

Les pàgines EstatPropi.cat i Criteri brindaven un penó a tothom qui el vulgui incloure al bloc.

Tal dia com ahir de fa vuit-cents anys va néixer a Montpeller el rei Jaume I el Conqueridor. En aquest vídeo podeu veure'n el perfil biogràfic: pràctic, realista, no tan sols va doblar el territori de la Corona Catalano-aragonesa, ans va bastir una potent administració. Els actes institucionals per a celebrar l'efemèride van començar a València a les vuit del matí i nou minuts, quan tots els campanars van interpretar alhora la nova composició de Llorenç Barber 'Sons d'epifania -una ciutat a trenc d'alba'. L'ajuntament va permetre l'accés a l'arxiu històric, on s'hi pot admirar el Penó de la Conquesta, peça que fins ara era molt reticent a mostrar.

A migdia hi va haver batallades de campanes per tota la ciutat. A continuació, vuit-cents músics de vint-i-quatre bandes, que fan tres itineraris per la ciutat, van entrar per la Porta de Serrans. Una 'mascletà' va cloure els actes del matí.

La Desfilada de l'Aniversari va protagonitzar els actes de la tarda, amb grups de cultura que van recórrer la ciutat fins a la Porta de Serrans, des d'on va sortir un correfoc. Finalment, al vespre, la companyia Xarxa Teatre va dur a terme l'espectacle pirotècnic 'Nit màgica'.

Els actes a Palma

El Consell de Mallorca ha declarat el 2008 Any Jaume I. Després de la lectura del 'Llibre dels feits', a què hi van assistit unes dues-centes cinquanta persones, el catedràtic d'història medieval Antoni Furió va fet una conferència sobre Jaume I.

Aquests no són sinó els primers actes institucionals per a commemorar el naixement del monarca; però se'n faran molts més durant tot l'any. Segons el Consell de Mallorca, tots tindran un caràcter clarament divulgatiu, lúdic i pedagògic, i consistiran en presentacions de llibres, conferències i rutes literàries.

Els actes a Perpinyà

El Consell General dels Pirineus Orientals ha sigut la primera institució que ha commemorat la data. Va organitzar la conferència 'La memòria del rei Jaume' a càrrec de Robert Vinas, dijous, i divendres va inaugurar l'exposició 'Jaume I el Conqueridor'.

Els actes a Montpeller

Montpeller, ciutat natal de Jaume I, també va commemora-ne el naixement. L'exposició 'Jaume d’Aragó, Rei d’Aragó' va començar ahir al museu Llenguadocià. A les dues, des de la plaça de l'Ou va sortir un seguici pel centre de la ciutat de les associacions de Montpeller amb vestits tradicionals. El museu va acollir a la tarda la presentació de dos llibres sobre el rei, seguit de la representació teatral 'Jaume I Senyor de Montpeller'. La vetllada, en què hi van participar tant l'Institut d’Estudis Occitants (IEO) com el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), es va cloure amb un concert coral i una mostra de danses occitanes.

Per la Candelera, al balcó la senyera

Per internet també s'ha difós una campanya que anima els ciutadans a penjar, el dia de la Candelera, la senyera als balcons de cada casa i fer així que les quatre barres de l'estendard reial adornessin les viles i ciutats de tot el país.

Men?ame