La celebració del naixement de Jaume I començarà amb música, castell de focs i la lectura del ‘Libre dels feits’

VilaWeb
Redacció
01.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els actes institucionals per a celebrar els vuit-cents anys del naixement de Jaume I començaran demà, que és quan s’escau el centenari. A València, uns dos mil cinc-cents participants músics, estudiants, campaners i actors, prendran part en una festa que començarà amb música i que s’acabarà amb un castell de focs. Serà al matí, a les Torres dels Serrans. A Palma, algunes personalitats de la societat civil faran una lectura del ‘Libre dels feits’ (pdf).L’acte de València començarà a les 8.09 en punt, a la sortida del sol, amb la presentació de l’obra ‘Sons d’Epifania (Una ciutat a trenc d’alba)’, escrita per a l’ocasió per Llorenç Barber. A migdia hi haurà batallades de campanes per tota la ciutat. A continuació, vuit-cents músics d’una trentena de bandes, que faran tres itineraris per la ciutat, entraran per la Porta de Serrans. Una ‘mascletà’ clourà els actes del matí.

A les 19.00 hi haurà la Desfilada de l’Aniversari, amb grups de cultura que recorreran la ciutat fins a la Porta de Serrans, des d’on sortirà un correfoc. Finalment, al vespre, la companyia Xarxa Teatre durà a terme l’espectacle pirotècnic ‘Nit màgica’.

Els actes a Palma

També demà es farà el primer acte commemoratiu de Palma. El Consell de Mallorca ha preparat una lectura del ‘Llibre dels feits’, a càrrec de personalitats culturals i polítiques i de tothom que s’hi vulgui afegir. Començarà a les 11.00, a la sala de plens del Consell. A continuació, el catedràtic d’història medieval, Antoni Furió farà una conferència sobre Jaume I.

Aquests no són sinó els primers actes institucionals per a commemorar el naixement del monarca; però se’n faran molts més durant tot l’any. Segons el Consell de Mallorca, tots tindran un caràcter clarament divulgatiu, lúdic i pedagògic, i consistiran en presentacions de llibres, conferències i rutes literàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any