La poesia completa de Blai Bonet, a la tardor

  • El Consell de Mallorca tirarà enguany endavant el projecte de la Casa Museu Blai Bonet a Santanyí

VilaWeb
Redacció
25.01.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mitjan desembre Xavier Folch, membre del consell editorial del Grup 62, i l’editor Jordi Cornudella van anar a Mallorca per aconseguir el suport econòmic del govern balear, del Consell Mallorca i de la Universitat de les Illes Balears per a publicar les obres completes de Blai Bonet, mort ara fa deu anys. Els convenis no s’han signat encara, però les institucions hi són favorables. El primer volum, la poesia completa, pot aparèixer a l’octubre.Poc abans de morir, Blai Bonet va signar un contracte per a publicar les obres completes a Edicions 62. Per tot de raons (no era una edició prioritària, dificultats econòmiques de l’editorial, manca de suport institucional…), en deu anys no s’havia desencallat el projecte, encara que força veus, sobretot de l’àmbit literari, ho anaven demanant.

Segons Xavier Folch, la reunió amb les institucions mallorquines va ser molt satisfactòria. Tant el govern balear com el Consell de Mallorca i la universitat estan disposats a participar en els costos de l’edició de la poesia completa, que pot aparèixer la tardor d’enguany. L’edició, a cura de Xavier Lloveras, ja és enllestida: són nou-centes pàgines organitzades per llibres.

El responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Maties Garcies, ha confirmat a VilaWeb la voluntat de la institució de sufragar les Obres Completes, adquirint un volum important de llibres, per valor de deu-dotze mil euros. ‘Amb els responsables de 62 vam quedar que ens enviarien la redacció del conveni i, un cop revisat, ja el podrem signar. Per nosaltres, com més aviat, millor.’ De fet, el 31 de gener, Maties Garcies serà a Barcelona i potser es reunirà amb els responsables de 62. Garcies serà a l’Espai Mallorca per presentar la reedició de ‘El color’, un volum que aplega els primers quatre llibres que va publicar Blai Bonet, editat per Sa Nostra l’any 1980. Ara el recuperen a la col·lecció Mixtàlia, amb un estudi introductori de Margalida Pons.

Casa museu Blai Bonet

Amb relació a Blai Bonet el Consell de Mallorca té un projecte important: convertir la casa de l’escriptor de Santanyí (carrer de Palma 74) en una casa-museu. Aquesta casa, la va comprar el consell fa uns cinc anys. Segons que ha explicat Maties Garcies, es manté ben conservada, però fa anys que és buida. Enguany treballaran en el projecte museològic i s’obrirà un concurs d’idees amb vista al projecte de rehabilitació i nous usos. L’espai, dedicat a Blai Bonet, vida i obra, servirà de centre dinamitzador de la vida cultural de Santanyí. Actualment ja hi ha dues cases-museu a Mallorca, la de Llorenç Villalonga, a Binissalem, i la del pare Rafel Ginar Bauçà, autor del ‘Cançoner popular de Mallorca’, a Sant Joan.

Garcies considera Blai Bonet un dels puntals de la cultura balear i de la literatura catalana, tant per la seva producció poètica com narrativa. I subratlla l’interès que inspira a les joves generacions de tots els Països Catalans.

L’editor Xavier Folch coincideix amb Garcies a considerar Blai Bonet un dels grans poetes catalans del segle XX. Diu: ‘A la segona meitat del segle XX, a Mallorca hi ha dos grans noms: Llorenç Villalonga en prosa, i Blai Bonet en poesia i en algun altre gènere. En poesia ja es pot assegurar que forma part dels clàssics.’

M. S.

Enllaços
Més informació, a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any