Els independentistes guanyen les eleccions de les Illes Fèroe

  • El tripartit unionista pot revalidar la coalició de govern

VilaWeb
Redacció
21.01.2008 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El partit independentista República ha guanyat les eleccions legislatives que es van celebrar dissabte a les Illes Fèroe, segons els resultats fets públics avui amb el 100% dels vots escrutats. Amb el 23,3% dels vots, ha sumat 8 diputats, mentre que els electors han castigat el guanyador de les últimes eleccions, el Partit de la Unió, que ha perdut el 2,7% dels vots i tan sols suma 7 diputats dels 33 que hi havia en joc.Amb els mateixos set diputats ha quedat el conservador Partit del Poble, que tradicionalment defensava un augment de l’autogovern feroès i que des de 1994 es proclama independentista, tot i que forma govern amb els unionistes Partit de la Unió i el Partit Socialdemòcrata, que ha aconseguit el 19,4% dels vots i sis diputats. Els líders de les tres formacions, durant la pre-campanya, ja han expressat la seva voluntat de negociar per mirar de repetir executiu.

Dos partits minoritaris també han aconseguit representació: el cristià i unionista Partit del Centre (tres diputats) i el social-liberal i sobiranista Partit per a l’Autogovern (dos diputats).

Les Illes Fèroe són un arxipèlag de divuit illes situat entre Islàndia i Escòcia, de 47.000 habitants, amb un govern autònom sota sobirania danesa, que deté les competències de defensa i d’afers estrangers.

Les illes viuen, tradicionalment, de l’agricultura (hi ha més ovelles que gent) i de la pesca, però aquests últims anys la descoberta de reserves de gas i de petroli ha obert noves expectatives.

La possibilitat d’un referèndum va descartar-se el 2001 perquè el govern danès va amenaçar de suspendre qualsevol ajuda econòmica, si els feroesos votaven en favor de la independència.

Björk, a favor de la independència

La cantant i compositora islandesa, Björk, canta en el seu últim àlbum una cançó per la independència de les Illes Fèroe i de Grenlàndia.

‘Declareu la independència!’ és el títol de la peça, i Björk anima els uns i els altres a independitzar-se de Dinamarca, instant-los a ‘obrir els ulls’ dels ‘maleïts colonialistes’, a declarar la independència i a protegir la llengua pròpia.

Enllaços
Món Divers: Els independentistes vencen a les eleccions de les Illes Fèroe

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any