L’ex-batlle de Santa Coloma de Cervelló es defensa de l’acusació d’enaltiment del terrorisme

  • L'ex-alcalde va dedicar un carrer a l'ex-membre d'EPOCA Jaume Martínez, i avui ha hagut de declarar a l'Audiència Nacional

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2008 - 19:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-batlle de Santa Coloma de Cervelló, Josep Comellas, ha declarat avui a l’Audiència Nacional, acusat d’un delicte d’enaltiment del terrorisme. El consistori va decidir el 2002 posar el nom d’un carrer a un ex-membre de l’Exèrcit Popular Català (EPOCA), Jaume Martínez, condemnat el 1982 en aplicació de les lleis anti-terroristes, per actes comesos el 1977. En declaracions a VilaWeb, Comellas ha dit que van dedicar-li el carrer, perquè era un líder cultural i polític.En concret, Comellas subratlla que Martínez va estar sempre molt involucrat en l’activitat cultural de la colònia Güell, i que també va ser un líder polític, tant durant la República com durant el franquisme. Martínez va militar al grup Nosaltres Sols!, i va fundar el Front Nacional de Catalunya. Va ser un dels impulsadors de l’independentisme modern i grups com l’IPC o el PSAN es van inspirar en la seva figura i trajectòria. Entre els primers grups que van fundar Terra Lliure hi havia també militants d’EPOCA.

‘Va ser un dels que va obrir una ruta a banda i banda del Pirineu, per fer passar pilots anglesos i jueus que es volien escapar de França durant la Segona Guerra Mundial’, afirma Josep Comellas.

D’altra banda, Comellas recorda que l’assignació dels carrers es va fer a través d’un procés participatiu, i que van ser diverses associacions del poble les que van proposar Jaume Martínez. A més a més, recalca que tots els regidors del poble hi van votar a favor: tant els de l’Entesa pel Progrés Municipal, la formació de l’ex-alcalde, com els del PSC, Esquerra i CiU.

La sentència de condemna de Martínez

Una sentència del Tribunal Suprem del 1982 condemna Martínez per induir l’assassinat de l’empresari Josep Maria Bultó i de l’ex-alcalde franquista de Barcelona Joaquim Viola, però reconeix que Martínez no hi estava pas d’acord, i el culpa més aviat per no haver-ho evitat.

Qui ha presentat la querella que acusa l’ex-alcalde d’enaltiment del terrorisme ha estat el fill de l’empresari assassinat per EPOCA, Josep Maria Bultó.

El procés contra l’ex-alcalde

L’ex-batlle ha declarat avui davant l’Audiència Nacional, i ara el tribunal haurà de decidir si arxiva la causa o bé tira endavant el procés contra el consistori del Baix Llobregat.

Enllaços
Viquipèdia: Jaume Martínez Vendrell.
Blocs de MésVilaWeb: Epoca (Antoni Vives)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any