14.01.2008 - 07:34
El DAR i l’IRTA presenten un DVD sobre el garrofer per a la divulgació d’aquesta alternativa de conreu i de la important recerca en curs. Aquest arbre ha estat una espècie molt conreada a Sant Boi històricament. Històricament, la major part del terme, fora de la llera del riu, era secà fins al segle XIX. Això va afavorir la seva plantació, juntament amb altres cultius com la vinya o el cirerer, que aprofitaven al màxim el clima d’aquí.El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, acompanyat del director de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)-Centre Mas de Bover, Joaquim Brufau, van presidir el novembre passat la presentació als mitjans de comunicació d’un DVD sobre el garrofer (Ceratonia siliqua, L), que ha comptat amb la participació dels seus autors Joan Tous (IRTA) i Angel Casas (Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR, Reus). L’acte es va celebrar a la seu del Centre IRTA-Mas de Bover, a Constantí.
El Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR ha editat, juntament amb l’IRTA-Mas de Bover, un DVD en català i castellà, que esdevé una bona eina de divulgació i transferència de coneixements d’aquesta típica espècie llenyosa mediterrània, destacant el seu interès mediambiental, d’activitat agrària i les seves nombroses aplicacions alimentàries, en la nutrició animal (pinsos) i humana (polpa torrada com a substitut del cacau i goma de garrofí com additiu pels gelats i altres productes alimentaris). Es tracta també d’una alternativa de conreu per a zones litorals amb escassos recursos hídrics i que s’adapta molt bé a l’agricultura a temps parcial.
A Sant Boi trobarem força exemplars en antics camps, així com en carrers i parcs de la nostra ciutat. Destaquem els solars a la banda de Marianao, al parc de la Muntanyeta, i la vall de Santa Bàrbara. Com a exemple, una de les escoles bressol municipals portarà el nom d’Els Garrofers, així com un carrer de la nostra ciutat.