El Congrés espanyol aprova el cànon digital i refusa el .ct

  • L'executiu de Zapatero també aconsegueix aprovar la Llei de pressupostos pel 2008

VilaWeb
Redacció
20.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Congrés ha rebutjat l’esmena que proposava d’eliminar el cànon digital inclòs a la llei d’impuls de la societat de la informació amb els vots del PSOE, CiU, Izquierda Unida i la Chunta Aragonesista. Així doncs, només ICV i el PP han votat en favor de l’esmena mentre que ERC, el BNG i el PNB s’han abstingut. Així doncs, CiU, IU, CHA, PNB, ERC i BNG han canviat el vot que havien emès divendres al Senat, quan tots els grups excepte el PSOE van votar-hi en favor.L’esmena considerava injust i discriminador el cànon, que grava tots els aparells i sistemes d’emmagatzematge, reproducció o enregistrament digitals, i proposava d’eliminar-lo en el termini d’un any.

Jordi Vilajoana ha explicat a VilaWeb que CiU es va equivocar a la votació del Senat, que en realitat volien votar contra l’esmena i que per això canviaran el vot avui.

Després de la votació al Senat de divendres, la portaveu de Cultura del PP al Congrés, Beatriz Rodríguez, va dir que el vot del PP al Senat havia estat un error i que es rectificaria al Congrés. Però aquesta declaració va ser contradita l’endemà pel representant senatorial del PP, que va dir que no havien fet cap error, ans havien defensat la posició de Mariano Rajoy contra el cànon digital. Abans-d’ahir mateix Rajoy va confirmar que el seu grup votaria l’esmena presentada per l’Entesa.

Aprovació dels pressupostos

D’altra banda, el Congrés espanyol ha aixecat el veto del Senat a la Llei de pressupostos pel 2008. CiU i Esquerra hi han mantingut el seu vot en contra, però en canvi, el PSOE ha aconseguit el suport d’Iniciativa per Catalunya, PNB, BNG, Nueva Canarias, la Chunta Aragonesista i un ex-diputat del PP. En total, els pressupostos han tingut 182 vots a favor, i 165 en contra.

Refús del domini .ct

Al Congrés també s’ha votat i rebutjat una altra esmena de CiU que obligava el govern espanyol a proposar que Catalunya tingués un domini territorial de primer nivell a internet, el .ct. L’esmena es va aprovar al Senat després d’una votació confusa: els representants del PSOE, PSC, ERC i ICV hi van votar contra, però CiU, PP i PNB van votar-hi favorablement. Després el PP va dir que s’havia equivocat i que havia volgut votar-hi contra, i que al congrés tombaria l’esmena.

La confusió al Senat sorgí de l’aprovació de l’esmena en comissió. Quan el text va arribar al ple, el PSOE proposà d’eliminar l’esmena, amb aquesta fórmula: ‘Proposem de tornar al text anterior a la inclusió de l’esmena.’ Per tant, els qui volien oposar-se al domini .ct havien de votar ‘sí’ i els qui volien que l’esmena prosperés havien de votar ‘no’. El resultat fou que el PP va votar no, és a dir, contra la recuperació del text anterior i, per tant, en favor de l’esmena. Els diputats de l’Entesa (PSC, ERC i ICV), en canvi, van votar que sí. La ponent del PSOE, Lourdes Muñoz, va explicar a VilaWeb que el PSOE i el PSC mantindrien el vot contra l’esmena perquè el .ct aniria contra el .cat, encara en procés d’implantació, i seria perjudicial.

L’aprovació d’aquesta esmena no era una condició suficient per a l’aprovació del .ct, però és imprescindible. En tot cas, l’aprovació del .ct hauria comportat moltes implicacions, perquè, d’entrada, els dominis de dues lletres són reservats als estats. A més, l’aprovació del .ct hauria tingut conseqüències d’ordre estadístic, i a l’ONU, per exemple, la documentació de Catalunya es trobaria separada de la d’Espanya.

Enllaços
Aquí podeu seguir en vídeo i en directe el ple del Congrés espanyol.
El Punt: La proposta del cànon enfronta consumidors, autors i polítics .
Arxiu de VilaWeb: El govern espanyol imposa un cànon de 3,15 euros per als reproductors d’mp3 i d’1,5 per als telèfons mòbils.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any