‘La tertúlia proscrita’

El biòleg Edward O. Wilson rep el Premi Internacional Catalunya

VilaWeb
Redacció
13.11.2007 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Montilla lliurarà avui al vespre el XIX Premi Internacional Catalunya al prestigiós biòleg nord-americà Edward Osborne Wilson, considerat el pare de la sociobiologia i de qui l’editorial Empúries acaba de publicar la traducció al català del llibre ‘La creació. Una crida per salvar la vida a la Terra’. Wilson assegura que la meitat de la flora i la fauna del planeta podrien desaparèixer durant el pròxim segle, tot i que la catàstrofe encara es pot evitar.Aquesta tesi és la que defensa al llibre que acaba de publicar en català, on també explica que la ciència i les humanitats, incloent-hi la religió s’haurien d’aliar per plantar cara als desafiaments del segle XXI: la destrucció de l’hàbitat, la pol·lució, la superpoblació, l’extinció d’espècies i la introducció d’espècies invasives. Segons Wilson el ritme d’extinció de la biodiversitat s’ha multiplicat per mil des de l’aparició de l’home. De fet els científics ja fa temps que admeten que l’home va causar la primera gran extinció animal, la de la megafauna, quan encara no havia sortit de l’etapa prehistòrica.

Ara doncs, Wilson considera que cal protegir, sigui com sigui, els punts clau del planeta: el 4% de territoris del planeta que contenen prop de la meitat d’espècies en perill d’extinció. I ell treballa a la seva manera per protegir la biodiversitat; un dels seus projectes més engrescadors és el de l’enciclopèdia de la vida, que ha de ser un catàleg digital i de lliure accés amb tota mena d’informació sobre els organismes vius del planeta.

Wilson, que té setanta-vuit anys i és especialista en l’organització social de les formigues, considera que el Premi Internacional Catalunya és un dels millors que ha rebut perquè també reconeix la tasca que ha fet al camp de les humanitats, que considera imprescindible per obtenir una visió global en les recerques que fa. També en destaca que és un premi concedit per un país, Catalunya, i no per una organització.

(A la foto, Wilson, ahir, en una conferència de premsa.)

Enllaços
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any