Dol per la mort de Matilde Salvador

  • La capella ardent s'instal·larà demà a l'Ajuntament de Castelló · La principal compositora valenciana va ser una dona compromesa amb el país i la societat

VilaWeb
Redacció
05.10.2007 - 17:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’ha mort la compositora Matilde Salvador, a l’edat de 89 anys. Aquesta tarda s’ha instal·lat la capella ardent a l’edifici de la Nau de la Universitat de València i al vespre les despulles seran traslladades a Castelló de la Plana, on dilluns les seves cendres seran portades al cementiri.. Matilde Salvador és una de les figures més representatives de la música i de la cultura del país i sempre va destacar pel seu compromís cívic.En efecte, Salvador va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals la distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana el 1997 i el de Valenciana de l’Any de la Fundació Huguet de Castelló.

Matilde Salvador és la compositora d’òperes com ‘La Filla del Rei Barbut’, estrenada a Castelló el 1943, i ‘Vinatea’, que es va representar per primer cop el 1974 al Gran Teatre del Liceu. A més a més, les seves obres les han interpretat arreu del món artistes com Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé i l’Orquestra de València.

Així mateix, Salvador és autora de més de 150 cançons. En concret, la compositora tenia especial predilecció per les obres corals. Matilde Salvador va restar sempre fidel a la cultura i la llengua catalana. A més a més, va haver de fer front a la pressió social, ja que durant la seva joventut no estava ben vist que una dona fos artista.

Mostres de condol

La presidenta del Palau de la Música, Mayrén Beneyto, ha lamentat profundament ‘la pèrdua d’una de les grans compositores’ del país. Segons Beneyto, es tracta d’una ‘dona que ha marcat tota una època’. Des de l’àmbit polític, el vicepresident primer del govern, Vicent Rambla, ha expressat ‘tot el respecte i consideració’ a la figura de Salvador, coneguda per la seva ‘trajectòria, especialment en tot l’àmbit de la cultura’. Així mateix, la coordinadora d’EUPV, Glòria Marcos, ha dit que ‘es tracta d’una figura clau del segle XX amb una producció musical abundosa i de qualitat i una trajectòria artística i cívica de primera magnitud’.

Per la seva banda, el director artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, ha dit que Matilde Salvador ha estat ‘un referent dels valencians que defensen la unitat de la llengua catalana i un àmbit de diàleg cultural constructiu entre Catalunya i el País Valencià’. Així mateix, ha subratllat que Salvador mai es va deixar convèncer per ‘polítics oportunistes i provincians’, i que va aconseguir mantenir la independència de pensament. Finalment, l’ha qualificat de ‘dona cultíssima, lúcida, extravertida i d’una agilitat i simpatia irresistible’.

Enllaços
Ajuntament de Castelló: Castelló es vist de dol per la defunció de la filla predilecta de la Ciutat, Matilde Salvador
Més informació a VilaWeb Castelló.
Vikipedia: Matilde Salvador
Discurs de Vicent Pitarch en ocasió de l’homenatge a Matilde Salvador per part de l’IEC
Text de Rafael Caria: Matilde a L’Alguer
Vídeo d’Info TV, emès el juliol passat, sobre l’homenatge que la Societat Coral el Micalet va fer a Matilde Salvador.
Partitures d’obres de Matilde Salvador (de pagament)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any