Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  05.10.2007  17:50

Dol per la mort de Matilde Salvador

La capella ardent s'instal·larà demà a l'Ajuntament de Castelló · La principal compositora valenciana va ser una dona compromesa amb el país i la societat

Men?ame
 

Avui s'ha mort la compositora Matilde Salvador, a l'edat de 89 anys. Aquesta tarda s'ha instal·lat la capella ardent a l'edifici de la Nau de la Universitat de València i al vespre les despulles seran traslladades a Castelló de la Plana, on dilluns les seves cendres seran portades al cementiri.. Matilde Salvador és una de les figures més representatives de la música i de la cultura del país i sempre va destacar pel seu compromís cívic.

En efecte, Salvador va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals la distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana el 1997 i el de Valenciana de l'Any de la Fundació Huguet de Castelló.

Matilde Salvador és la compositora d'òperes com 'La Filla del Rei Barbut', estrenada a Castelló el 1943, i 'Vinatea', que es va representar per primer cop el 1974 al Gran Teatre del Liceu. A més a més, les seves obres les han interpretat arreu del món artistes com Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé i l'Orquestra de València.

Així mateix, Salvador és autora de més de 150 cançons. En concret, la compositora tenia especial predilecció per les obres corals. Matilde Salvador va restar sempre fidel a la cultura i la llengua catalana. A més a més, va haver de fer front a la pressió social, ja que durant la seva joventut no estava ben vist que una dona fos artista.

Mostres de condol

La presidenta del Palau de la Música, Mayrén Beneyto, ha lamentat profundament 'la pèrdua d'una de les grans compositores' del país. Segons Beneyto, es tracta d'una 'dona que ha marcat tota una època'. Des de l'àmbit polític, el vicepresident primer del govern, Vicent Rambla, ha expressat 'tot el respecte i consideració' a la figura de Salvador, coneguda per la seva 'trajectòria, especialment en tot l'àmbit de la cultura'. Així mateix, la coordinadora d'EUPV, Glòria Marcos, ha dit que 'es tracta d’una figura clau del segle XX amb una producció musical abundosa i de qualitat i una trajectòria artística i cívica de primera magnitud'.

Per la seva banda, el director artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, ha dit que Matilde Salvador ha estat 'un referent dels valencians que defensen la unitat de la llengua catalana i un àmbit de diàleg cultural constructiu entre Catalunya i el País Valencià'. Així mateix, ha subratllat que Salvador mai es va deixar convèncer per 'polítics oportunistes i provincians', i que va aconseguir mantenir la independència de pensament. Finalment, l'ha qualificat de 'dona cultíssima, lúcida, extravertida i d'una agilitat i simpatia irresistible'.