03.10.2007 - 06:00
A la zona del golf Pèrsic, fins ara coneixien lor negre, que emana dels jaciments petrolífers. Ara també els arribarà lor verd, com es coneix el nou oli que ha irromput a la cultura gastronòmica. La marca doli doliva verge extra Dauro, del grup Bodegas Roda SA, es començarà a comercialitzar a Dubai, on va entrar en contacte a través duna fira alimentària. És una porta dentrada a la zona del golf Pèrsic; aquest és un oli doliva que els àrabs ja coneixen, explica Josep Lluís Joan, director tècnic de lempresa, mentre no para de mostrar algunes de les més de cent hectàrees doliveres que tenen plantades entre els termes municipals de Torroella de Fluvià i Siurana dEmpordà.
Al continent asiàtic, Dauro ja exporta al Japó i a Corea, des de fa un parell danys, i els resultats han estat molt bons, segons els responsables comercials de Roda SA. Des que el 1999 va sortir al mercat el primer oli, Dauro sha exportat a uns quaranta països de tot el món, entre els quals hi ha els Estats Units, Mèxic, Brasil, Equador, Perú, Uruguai i el nord dEuropa.Ara fa onze anys, els responsables de Bodega Roda van fixar-se en la finca de la Bomba per plantar-hi oliveres, tot i que inicialment lobjectiu era produir-hi vi vegeu destacat inferior. El 1996 van plantar 25 hectàrees dolivera, mentre que ara ja nhi ha 103, distribuïdes en 70 hectàrees de la varietat arbequina, 18 dhojiblanca, oliva de fulla blanca, i 15 de koroneiki a Mallorca, també hi ha plantades 20 hectàrees i venen loli amb la marca Aubocassa. El primer oli Dauro va sortir al mercat el 1999, però fins lany 2000 no es va poder elaborar al trull de la Bomba, equipat amb la darrera tecnologia.
La revolució de loli
Enguany, a la finca de la Bomba, preveuen recollir 500.000 quilos dolives, que donaran uns 80.000 litres doli, tot i que la previsió en un termini més curt seria poder arribar als 800.000 quilos i 120.000 litres. Lobjectiu, en tres o quatre anys, és embotellar 25.000 ampolles de mig litre.
Més informació al Setmanari de l’Alt Empordà.