Es fan públics els darrers Premis Nacionals de Cultura

  • El lliurament de tots els guardons serà el 24 de novembre a Reus

VilaWeb
Redacció
30.07.2007 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura ha concedit el Premi Nacional de Patrimoni Cultural a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC); el de Pensament i Cultura Científica, a l’escriptor i estudiós de la literatura catalana Ricard Torrents; i el de Projecció Social de la Llengua Catalana, a l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (AJDLP). Amb aquests guardons, el jurat ja ha donat a conèixer tots els premiats.La CCEPC rebrà el guardó per ‘haver aixoplugat un centenar d’entitats d’estudis locals i comarcals d’arreu de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears dedicats a tots els àmbits de les ciències i la cultura en general’. La CCEPC es constinuí el 1992 a Vic amb una vintena de centres, als quals s’han afegit unes setanta entitats. La coordinadora assessora i dóna suport a la gestió de les entitats adherides.

Ricard Torrents s’endú el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per l’obra ‘Art, poder i religió. La Sagrada Família en Verdaguer i en Gaudí’. El jurat ha destacat que Torrents ‘construeix un assaig tensat per la indagació entre el desconegut i el que coneixem’. L’escriptor és fundador de la Universitat de Vic, el 1997, de la qual va ser el primer rector fins al 2002. A Alemanya va ampliar la seva formació i començà la dedicació a l’obra de Verdaguer.

El Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana és per a l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, per la seva tasca en favor ‘de què la llengua catalana tingui la presència que li correspon en l’àmbit jurídic, on històricament hi ha hagut dificultats especials’. L’Associació està constituïda per un centenar de persones vinculades a les professions jurídiques que defensen l’ús del català en tots els àmbits.

La cerimònia de lliurament dels 16 premis es farà el 24 de novembre al Teatre Fortuny de Reus.

(Foto: Ricard Torrents)

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: ‘Una mà de contes’, Cesc Gay, Francesc Serés i la revista Mètode, premis nacionals de Cultura (24-7-07).
Arxiu de VilaWeb: Gaudí, Verdaguer i el retorn a l’Arcàdia (28-9-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any