Safari, ara també per a Windows

  • El navegador d'Apple ja es pot fer servir amb Windows

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Steve Jobs va fer ahir al vespre la tradicional presentació de novetats d’Apple al WWDC de San Francisco. Hi va ensenyar la versió final del sistema operatiu Leopard, amb una interfície espectacular i importants novetats relacionades amb l’iPhone. Però la gran sorpresa va ser l’anunci que el nou Safari 3, el navegador d’internet, que fins ara sols funcionava amb mac, ja funciona també amb Windows. Qui el vulgui provar no ha de fer sinó descarregar-se’l.Aquest és el segon programa d’Apple que pot funcionar amb Windows, després de l’iTunes. Això ha desfermat tot de rumors sobre si Apple, que ja funciona amb xips d’Intel, no es proposa d’assaltar la plataforma rival a base d’anar-hi integrant els seus programes més populars.

La versió de proves del Safari 3 també és a disposició dels usuaris de Mac.

Canvis gràfics al Leopard

Quant al sistema operatiu Leopard, que es vendrà a partir de l’octubre, Steve Jobs va detallar deu de les tres-centes novetats que el distingiran del Tiger actual. D’una banda, l’aparença de l’escriptori serà molt més espectacular, amb efectes tridimensionals, transparències i una renovació de les barres d’eines; a més, integrarà per defecte Spaces, amb la possibilitat de fer funcionar uns quants escriptoris alhora, com si fossin pantalles diferents, i passar de l’un a l’altre amb el teclat, arrossegar-hi aplicacions, etc. D’una altra banda, també millora el sistema de pre-visualització, de manera que es podrà veure un document, fins i tot a pantalla completa, sense haver-hi de clicar, sols passant-hi el cursor per damunt.

Widgets a mida

Però no tot seran canvis gràfics al Leopard. També s’hi podran crear nous widgets des del Safari: n’hi haurà prou de retallar l’espai que ens interessi d’una web i col·locar-lo a l’escriptori, on s’anirà actualitzant tot sol periòdicament. També hi haurà millores per a l’iChat, amb més qualitat de so, i en la interconnexió entre diferents ordinadors: si els usuaris ho permeten, des d’un Mac es podrà, fins i tot, fer cerques en un altre o governar-lo des de la pantalla del propi.

La màquina del temps

Una de les novetats més cridaneres del Leopard és la ‘màquina del temps’, amb què es podrà recuperar qualsevol document que s’hagi perdut. Amb això els usuaris no s’hauran d’encaparrar a fer còpies de seguretat. Si s’esborra un document o arxiu accidentalment, n’hi haurà prou d’indicar a l’ordinador que reculi fins al dia que encara no s’havia esborrat per poder-lo recuperar. A més, el Leopard tindrà dues versions, una per a processadors de 32 bits i una altra que aprofitarà màximament les possibilitats de la tecnologia de 64 bits.

Windows com en un PC

Als qui necessitin el Windows XP o el Windows Vista, Steve Jobs els va assegurar que tots els ordinadors portarien el sistema Boot Camp, que fa el mac capaç de funcionar amb qualsevol altre sistema operatiu…, i que el Window hi funcionaria a la mateixa velocitat que en un PC.

Aplicacions per a l’iPhone

Un dels aspectes que s’havien criticat més de l’iPhone, que sortirà a la venda el 29 de juny, era que no permetia als programadors que no fossin d’Apple de fer-hi aplicacions, però aquesta crítica ja no té base. Jobs va aclarir que qualsevol podria fer aplicacions amb tecnologia web, perquè el navegador Safari del telèfon seria completament funcional i les interpretaria com un ordinador.

Enllaços
Apple: Pàgina del Safari.
WWDC: 2007 Live!.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any