Notícies

Dilluns  04.06.2007  06:00

Cent anys del naixement de Rachel Carson, mare del moviment ecologista

La seva obra 'Silent Spring' va propiciar la prohibició del DDT

Men?ame
 

Aquests dies ha fet cent anys del naixement de Rachel Carson, biòloga marina i escriptora nord-americana, considerada la mare del moviment ecologista. La data a penes si ha estat recordada pels mitjans. Nogensmenys, una obra seva, 'Silent Spring', va propiciar, l'any 1972, la prohibició del DDT, aleshores considerat el gran plaguicida, però que, com s'havia descobert, era un element químic nefast per a la salut i per al medi.

El llibre va tenir un èxit espectacular: en tres mesos se'n van vendre cent mil exemplars. Traduït a una desena de llengües, encara avui s'edita. Carson, que tenia l'extraordinària capacitat de plasmar en una prosa magnífica la informació científica més complicada, va publicar el seu primer llibre el 1941: 'Under the Sea-Wind', que retrata la lluita per la vida als oceans. L'obra, un autèntic 'best-seller', que la va consolidar com a autora fou 'The Sea Around Us', del qual es van vendre més d'un milió d'exemplars i que li va permetre de dedicar-se plenament a escriure.

Un llibre que va marcar època

A final de la dècada del 1950 Carson va començar a investigar els plaguicides en relació amb el medi i la salut, i el 1962 va publicar 'Silent Spring', un llibre notable de la bibliografia científica i fita del moviment ecologista: va dominar les llistes de llibres més venuts en poques setmanes i va ser molt important per a fer prendre consciència del perill dels plaguicides i de la importància de la conservació del medi. Amb el seu llibre, criticat i menystingut per les multinacionals, que van intentar de desacreditar-la professionalment, Carson va aconseguir la prohibició del DDT als Estats Units el 1972.

L'obra explica els efectes perniciosos del DDT en el medi, especialment en els ocells, la reproducció dels quals trastorna. La traducció espanyola del llibre (editada per Crítica, en català no n'hi ha) és pèssima, segons que comenta la divulgadora científica Mercè Piqueras al seu bloc.

Carson no va poder veure el triomf del seu llibre perquè es va morir el 1964 d'un càncer de pit, però el moviment ecologista internacional l'ha considerada sempre una figura essencial. De fet, al cap de deu anys de la seva mort es van fundar els primers partits ecologistes i l'ONU va organitzar el primer congrés sobre el medi.