Notícies

Dijous  10.05.2007  18:36

L'amazic Salem Zenia, primer 'Escriptor Refugiat' del PEN

Aquest programa acull a Catalunya escriptors perseguits

Men?ame
 

L'autor algerià de cultura amaziga, Salem Zenia, s'ha convertit en el primer 'Escriptor Refugiat'. És un programa impulsat pel PEN Català, que acull escriptors amenaçats, perseguits o en perill de ser empresonats d'onsevulla del món. Zenia es troba en el punt de mira del fonamentalisme islàmic per haver defensat la laïcitat de l'estat. L'any 1998 va fundar el diari Racines/Iz'uran, en francès i amazic, que reivindica el reconeixement i el suporta a la llengua i a la cultura amazigues.

Salem Zenia és poeta i novel·lista. L'any 1995 va publicar la primera novel·la, 'Tafrara' (L'alba), que era la sisena novel·la escrita íntegrament en amazic. El 2003 en va aparèixer una altra, 'Lyil d wefru', i l'any següent 'Tifeswin' (Primavera).

L'amazic és un idioma essencialment oral, que al Magrib parlen més de vint milions de persones. A Catalunya més de la meitat de la comunitat magribina és amaziga. Per això, l'estada de Salem Zenia no sols serveix per protegir-lo, sinó també per fer conèixer la seva obra i per difondre la cultura amaziga a Catalunya. El programa preveu que tot escriptor pugui passar a la ciutat refugi un màxim de dos anys.

Avui (dia 10) s'ha signat el conveni del programa 'Escriptor Refugiat', en presència del conseller de la Vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, del president de la Fundació Caixa Sabadell, Lluís Brunet, del president de la Fundació Caixa de Girona, Arcadi Calzada, i del regidor de Participació Ciutadana, Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Nicolau.

Els precedents

Els objectius fundacionals del PEN són la defensa de la llibertat d'expressió i la lluita per l'alliberament dels escriptors empresonats, pels drets lingüístics dels pobles i per la salvaguarda de les llengües del món.

Barcelona va ser una de les primeres ciutats que van formar part de la Xarxa de Ciutats d'Asil, que va funcionar del 1994 al 2005, dins el Parlament Internacional d'Escriptors. Durant aquest període va acollir l'escriptor albanès Bashkim Shehu i el cubà Rolando Sánchez-Mejías. Sabadell també es va incorporar a la xarxa i va donar asil al cineasta congolès Gilbert Nsangata i a l'escriptor cubà Rogelio Saunders.

Aquests antecedents, juntament amb la resolució del Parlament català del maig del 2001, que va declarar Catalunya comunitat refugi, i el deure de gratitud històrica envers molts països que van acollir escriptors i intel·lectuals catalans exiliats després de la guerra del 36-39, han empès el PEN Català a activar aquest programa.

El programa Escriptor Refugiat es duu a terme sota l'aixopluc de l'International Cities of Refuge Network (ICORN), i el PEN Internacional avalua els casos més urgents i en garanteix la rigorositat.

(Foto: A dalt, l'escriptor Salem Zenia. A baix, amb Josep-Lluís Carod-Rovira.)

Men?ame