Notícies

Dimarts  24.04.2007  06:00

Al Tall canta a Almansa just 300 anys després de la batalla

Anit s'encendran llums a molts cims valencians per a recordar els fets del 25 d'abril de 1707 · VilaWeb publicarà les fotos dels lectors

Men?ame
 

Els valencians Al Tall portaran a Almansa (Albacete) la seva cantata 'Quan el mal ve d'Almansa', avui al vespre, vigília del tercer centenari de la batalla. A més, a mitjanit, a moltes comarques grups de gent pujaran al cim de les muntanyes a encendre-hi llums d'alerta, en resposta a la crida d'Ací Estem. Podeu fer fotos i enviar-les a l'adreça participacio@vilaweb.cat i VilaWeb les publicarà.

Algunes poblacions governades per partits polítics distints, com ara Ontinyent (PSOE-BLOC-EUPV), Otos (EUPV) o La Pobla del Duc (PP) també han anunciat que apagaran els llums públics durant uns minuts.

Fi del Regne de València

El 25 d'abril de 1707 les tropes borbòniques van entrar al País Valencià per la ciutat d'Almansa i la derrota va permetre l'ocupació del país. Felip V va abolir-ne les institucions i les lleis pròpies. La cantata 'Quan el mal ve d'Almansa', composta per Al Tall el 1979, narra la història de la batalla amb peces diverses, cantades i instrumentals. Algunes de les melodies, com 'El cant dels Maulets', ja formen part del cançoner popular.

En ocasió dels tres-cents anys, l'Ajuntament d'Almansa ha programat tot d'actes, entre els quals una recreació històrica (pdf) de la batalla d'Almansa, que es durà a terme aquest cap de setmana.

Demà, 25 d'abril, VilaWeb TV oferirà un vídeo del concert que es farà avui a dos quarts d'onze del vespre a l'envelat del firal i que té el suport de l'ajuntament local.