05.04.2007 - 00:27
Armadura plana i molt lleugera, generalment feta de canyes primes lligades de forma que els extrems de les quals formen part dels vèrtex dun polígon exagonal, sobre el qual sestén i pega un paper de seda o tela. (En aquells temps ho enganxàvem amb gatxeta fabricada amb farina de dacsa i aigua).En la part inferior se li col·loca una espècie de cua feta de cintetes o trossos de paper. En la confluència de les canyes es lliga un fil molt llarg que és el que la subjecta una vegada va elevant-se en laire.
La milotxa, catxirulo, estel, cometa, sanomena així per la seua semblança amb els astres del mateix nom. És dorigen oriental i molt antic. A lOrient Llunyà la manipulació de les milotxes constitueix un joc per a grans i menuts, fins i tot arriba a ser una cerimònia i hi ha dies assenyalats per què es puga practicar, com ací per Pasqua. Existeixen nombrosos tipus diferents de milotxes, des de la més senzilla i desproveïda de cua fins a la més recarregada dornaments i amb una llarga cua ondulant que protegeix la família dels dimonis de laire.
Les milotxes han prestat també servies útils en la guerra elevant en laire dispositius de senyals, càmeres fotogràfiques i fins i tot homes. Avui dia, com la tecnologia ha avançat tant, no serien daplicació. Benjamín Franklin va fer famosa una milotxa el cable de la qual conduïa a terra lelectricitat dels núvols. Dací la invenció del parallamps. Els meteoròlegs les han emprades per elevar els seus aparells dobservació actualment substituïts pels satèl·lits artificials. Des dels primers estudis sobre el vol, les milotxes han permés conéixer les condicions atmosfèriques i han cooperat al desenvolupament dels planejadors, que alhora, feren possible els vols dels actuals avions.
I ara deixem-nos dhistòries i tecnicismes i aprofitem els dies de Pasqua, que ja sacosten, per volar la milotxa i cantar la cançó del xiquet que plorava perquè el catxirulo no se li empinava.
Per Pasqua, les valencianes i els valencians donem la benvinguda a la primavera anant-nos-en a berenar. Triem els paratges més bonics del País, vora alguna font o algun riu i… a riure, xarrar o volar la milotxa. Per berenar quina cosa millor que la mona de Pasqua i lou dur (Ací em pica, ací em cou i ací em trenque lou).
MONA DE PASQUA
Ingredients (per a fer-ne sis):
– una dotzena dous
-3 quilos de farina
-1 quilo de sucre
– mig litre de suc de taronja
– un pessic de llevat (rent)
– oli doliva
– fruits secs
– confitura (carabassat o un altre confit)
– sucre glaç
– ratlladura de corfa de llima
– canyella
A la faena:
En un llibrell, mesclarem la dotzena dous, un quart de litre doli, sucre i el suc de taronja. Safig el llevat (rent) i es pasta fins que la massa es torne fina. La deixarem al llibrell tapada amb un drap blanc en un lloc càlid, fins que es faça bona (quan sunfle). Després la pasta es feny i es talla en peces de mig quilo que mesclarem bé amb els fruits secs i la confitura tallada a trossets. En una post, deixarem les coques damunt dun paper destrassa o neula. Quan torne a fer-se bona (o siga, quan torne a unflar), la posarem al forn després dhaver fet una incisió al mig de la coca, on sabocarà generosament una part del sucre glaç mesclat amb canyella mòlta i ratlladures de corfa de llima.
Salut, bon berenar i bon profit
El plaer de guisar © Josep Ruiz i Casimir Romero
Enllaços
Webs de gastronomia
Hemeroteca: El plaer de guisar