Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  26.03.2007  06:00

Mas retreu a ERC que faci servir la presidència 'com a moneda de canvi'

Emplaça els republicans a portar el debat de l'autodeterminació al Parlament

Men?ame
 

Artur Mas s'ha referit aquest vespre a la proposta d'Esquerra, de fer-lo president si dóna suport a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. El cap de CiU, tal com havia fet abans Josep Antoni Duran Lleida, ha titllat els republicans de frívols i els ha emplaçat a portar l'oferta al Parlament, si és realment seriosa. Ara, Mas ha assegurat que no vol la presidència 'a qualsevol preu'. ERC, per la seva part, considera que CiU rebutja la proposta.

Així ho ha dit aquest migdia el portaveu Joan Ridao, que també ha afirmat que si el Tribunal Constitucional espanyol retallava encara més l'estatut s'hauria de fer una nova consulta popular.

Oferiment de Vendrell

Xavier Vendrell va dir ahir, i avui ha repetit, que ERC pactaria amb CiU i faria president Artur Mas si la federació es comprometia a convocar un referèndum d'autodeterminació. 'Si CiU no accepta la proposta, que ens deixi governar tranquils', ha dit avui Vendrell. El portaveu de CiU, Felip Puig, també ha respost que la proposta era poc seriosa, però ha emplaçat ERC a plantejar-la al ple d'aquesta setmana.

CiU va forçar la celebració del ple d'aquesta setmana, que es farà dimecres i djous, en què es debatrà el desplegament de l'estatut en un context en què es veu amaneçat per una sentència desfavorable del Tribunal Constitucional espanyol. És en aquest ple on Felip Puig vol que ERC plantegi l'oferta de govern que ahir va anunciar Xavier Vendrell en un acte de les JERC.

Malestar dels socis

El president català, José Montilla, ha emmarcat la proposta de Xavier Vendrell com una proposta de partit i per això considera que el govern no s'hi ha de pronunciar.

Mentrestant, al PSC i a Iniciativa no ha agradat la proposta del tercer soci de govern. El portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, l'ha atribuïda a les 'tensions internes d'Esquerra i a la disputa de l'espai sobiranista'. Iceta ha dit que donaven per tancada aquesta qüestió, 'perquè l'executiva d'ERC entenia que CiU havia declinat l'oferiment' i ha avisat que 'per determinades aventures no ens trobaran'. Des d'Iniciativa, el portaveu Jaume Bosch també ha dit que la proposta d'ERC és fruit de tensions internes i ha mostrat confiança en la 'responsabilitat' dels republicans.