Notícies

Dimarts  20.03.2007  06:00

Vius a Bagdad

Us oferim un vídeo amb reportatges que mostren la vida quotidiana a la ciutat · Avui fa quatre anys de la invasió

Men?ame
 

Avui fa quatre anys de l'inici de la invasió de l'Irac. Coincidint amb l'aniversari, VilaWeb us ofereix un especial amb enllaços a webs significatives sobre el què hi va passar i el què hi passa encara avui. VilaWeb TV us mostra un vídeo basat en els reportatges d'Alive in Baghdad. 'Vius a Bagdad' presenta cada setmana un vídeo sobre la vida quotidiana a la ciutat, fet per un grup de periodistes independent, que els distribueix per internet.

Seccions especials

El web de la BBC, que sempre destaca per la qualitat de la informació internacional, té un especial dedicat als quatre anys de la guerra. John Simpson escriu sobre la deriva de l'esperança a la desesperança que es viu a Bagdad. VilaWeb informava ahir de dues enquestes que palesaven la desconfiança dels iraquians envers les tropes ocupants. L'especial de la BBC també inclou una cronologia i un enllaç al bloc de Salam Pax, que escriu des de Bagdad i va causar sensació els primers dies de la guerra.

El cercador de blocs Technorati dóna més de 300.000 resultats si cerquem la paraula 'Baghdad' (amb la grafia anglesa). N'hi ha molts que es fan ressó del quart aniversari de l'inici de la guerra.

Un altre mitjà de comunicació internacional que dedica un especial al quart aniversari de la invasió d'Irac és la revista Time, amb un podcast i una cronologia mes a mes, que inclou fotografies i un resum dels fets més destacats. El web del New York Times inclou el text del discurs que ahir va fer Bush reclamant paciència i insistint en la necessitat d'incrementar el nombre de tropes a l'Irac, i un infogràfic de resum dels darrers quatre anys.

Le Monde dedicava ahir un article a les visions crítiques del conflicte en els mitjans de comunicació nord-americans. Entre els recursos de producció pròpia hi ha un vídeo sobre les manifestacions que es van fer arreu del món dissabte passat i diversos infogràfics, com aquest sobre la presència de tropes internacionals a l'Irac.

Comptant els morts

Un web que s'ha mantingut actiu durant tot aquest temps és el d'Iraq Body Count, que es dedica a comptabilitzar el nombre aproximat de civils morts en el conflicte iraquià. La darrera mitjanit, el comptador marcava un mínim de 59.326 i un màxim de 65.160. Aquest web explica que el quart any ha estat el pitjor pel que fa a la violència contra els civils. Però l'estudi que mostra un nombre de morts més elevat per causa de la invasió és el que va fer la prestigiosa revista mèdica The Lancet, segons el qual fins a final del 2006 hi havia hagut 650.000 morts.

A YouTube es poden trobar milers de vídeos sobre la guerra d'Irac. Alguns, com aquest, contenen imatges molt dures. També n'hi ha gairebé un centenar de dedicats al quart aniversari.

Men?ame