Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  13.12.2006  07:36

Sardana. Una societat en dansa

Casal Pere Quart del 13 de desembre al 7 de gener

Men?ame
 ARRIBA A SABADELL LA PRIMERA EXPOSICIÓ QUE OFEREIX UNA VISIÓ GLOBAL DE LA HISTÒRIA DE LA SARDANA

L’Obra Social Caixa Sabadell, Can Quintana-Centre Cultural de la Mediterrània, la Diputació de Girona i Sabadell Sardanista presenten, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sabadell, l’exposició “Sardana, una societat en dansa”, que es podrà visitar al Casal Pere Quart de Sabadell del 13 de desembre al 7 de gener. La mostra tracta per primera vegada d’una manera global la història d’aquesta tradicional dansa catalana, i ha estat comissariada per Can Quintana-Centre Cultural de la Mediterrània i coproduïda amb la Diputació de Girona, l’Obra Social Caixa Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició temporal itinerant arriba a Sabadell després de passar per la Catalunya sota sobirania francesa, Santa Coloma de Gramenet, Molins de Rei i Girona. Abans va ser visitada per unes 10.000 persones al Centre cultural de Can Quintana a Torroella de Montgrí i va ser exposada a l’Alguer i a Barcelona. L’horari de visita al Casal Pere Quart és de dilluns a divendres de 17.00 a 20.00 i els dissabtes, els diumenges i els festius d’11.00 a 14.00 i de 18.00 a 21.00.

Els valors de la Mediterrània representats en la dansa catalana

L’exposició dóna per primera vegada una visió global de la sardana i mostra com la música i el ball són formes d’expressió culturals presents a totes les societats del món. Dintre de les tradicions mediterrànies, a Catalunya destaca la sardana, que encara avui pot esdevenir una eina d’integració i de solidaritat social, a partir dels valors de participació i d’igualtat representats pel seu cercle.

Pensada per interessar a petits i grans, l’exposició ens convida a descobrir el passat i el present de la sardana, incidint en el seu caràcter mediterrani. Des del vigorós ball de moda de la meitat del segle XIX, exhibició dels homes joves i de les melodies d’òpera italiana, fins a l’expansió per Catalunya al segle XX, revestida de nous valors i noves actituds. En la seva elaboració hi han intervingut alguns dels musicòlegs més reconeguts en la música tradicional del nostre país: Giani Ginnessi, que n’ha estat el comissari, i Jaume Ayats.

Men?ame