El Bloc Català es transforma en una federació de Convergència Democràtica

  • És la primera vegada que CDC salta la frontera del Principat

VilaWeb
Redacció
03.12.2006 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Bloc Català, fundat el 2002, ha canviat de nom i d’estructura: s’ha transformat en una federació de Convergència Democràtica de Catalunya. Així ho ha decidit avui un congrés extraordinari de la formació, en que ha participat Artur Mas. És un canvi que ha impulsat el Bloc amb l’objectiu de guanyar credibilitat i convertir-se en referent al territori’. Per CDC, traspassar els límits del Principat és una manera d’expandir el catalanisme.El congrés extraordinari s’ha celebrat a Perpinyà amb la presència del secretari general de CDC, Artur Mas, i del portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig. Mas ha clos el congrés amb i ha assegurat que amb aquesta nova federació ‘CDC dóna un nou impuls a la gent que aposta pel catalanisme i consolida Convergència com la casa gran del catalanisme’. Els militants del Bloc han aprovat el canvi per 96% vots a favor i han elegit el fins ara secretari general, Jordi Vera, nou president de la federació.

Iniciativa del Bloc

La iniciativa del canvi va néixer entre les files del Bloc Català, un cop constatat el suport social que s’ha guanyat al territori i les dificultats de créixer com a partit, amb l’estructura actual. En aquest sentit, Jordi Vera ha dit a VilaWeb que el salt a CDC ‘és una aposta de futur, amb la qual guanyarem vint anys de feina. Serà l’única manera que Catalunya Nord agafi el tren de la modernitat’.

Pel Bloc, la transformació permetrà ‘ser més útils al territori i guanyar credibilitat i nom’ (gràcies a unes sigles molt consolidades). Però sense perdre autonomia i ‘sense deixar de ser un partit de contestació’.

Un partit, dues organitzacions

De fet, Jordi Vera subratlla que ‘el Bloc Català i CDC seran un mateix partit però dues organitzacions diferenciades, ja que després de més de tres segles de separació, la realitat política, jurídica, social, cultural i econòmica del sud i el nord són molt diferents’.

Amb les noves sigles de CDC, els nacionalistes esperen consolidar la seva implantació en les eleccions municipals de 2008, encara que també es presentaran als comicis legislatius de l’estat francès de l’any que ve. L’eix del seu programa és la creació d’una regió catalana que tingui la capital a Perpinyà.

Al mateix temps, fonts de Convergència veuen la creació d’una federació a Catalunya Nord com una manera d’expandir el seu prestigi i de contribuir a consolidar-se com un referent nacionalista. A més, consideren que la unió amb el Bloc pot ser un primer pas per a aglutinar les forces catalanistes de la regió.

El burro emmascarat i la Septimanie

Seguint l’exemple del burro català, el Bloc Català ha creat un símbol propi molt similar: el burro emmascarat. Aquest burro es van convertir, l’any passat, en el símbol de les protestes del Bloc contra el projecte ‘Septimanie‘, impulsat pel president del Llenguadoc-Rosselló Georges Frêche (PSF), que proposa canviar el nom de la regió. El Bloc ha estat un clar opositor del projecte, perquè suposaria la fi de la identitat catalana.

El burro del Bloc se’ns presenta emmascarat amb un entifaç per ‘escapar de la brutalitat de Georges Frêche’.

Enllaços
Comunicat del secretari general del Bloc Català, Jordi Vera, a favor de la transformació.
Ideologia i estratègies del Bloc Català: declaració política del congrés de 2004 (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any