Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  11.08.2006  06:00

Centenari Joan Coromines

Avui la paraula és 'Gemat'

Men?ame
 

En ocasió del centenari del naixement del lingüista Joan Coromines, VilaWeb us ofereix una selecció de trenta paraules tretes del 'Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana', una de les seves obres cabdals. La selecció ha anat a càrrec de Josep Ferrer i Costa, un dels responsables de la Fundació Coromines i curador de l'epistolari.

GEMAT, 'esclatant de verdor, d'ufana', derivat de l'arcaisme gema 'botó, flor' -encara conservat enn alguna comarca extrema i només allí respectable-, aplicat a una vall plena de vegetació tendra (d'on es pogué estendre a les aigües que s'hi escolen); gema provenia del ll., que en el seu sentit metafòric de 'pedra preciosa' s'usa encara en la forma sàvia gemma. (...) Però és clar que el record que s'imposa a tothom és el dels versos dolcíssims: «Muntanyes de Canigó, / fresques sou i regalades, / sobretot ara a l'estiu / que les aigües són gemmades». Pugem o jaiem per les boscúries de Balaig o de la baixa Cadí (per avall de Merialles): al mig d'aquella forra fresca i luxuriant, sentint com corren pertot uns dolls, a glopades, d'aigua claferta de fullam, i pètals de neret, i satalies, i birbillejant de volbes i guspires de sol: gemadíssima la vall, ¿què són les aigües? Gemades, és clar, com tota ella, i la frescor n'augmenta la delícia per al pastor o el caminant.