(29/04) ‘Escola Valenciana’ rep el Premi ‘Vicent Ventura’ atorgat per la Universitat de València.

VilaWeb
Redacció
29.04.2001 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rector Pedro Ruiz Torres va defendre ahir, en l’acte d’entrega del Premi Vicent Ventura a la Federació Escola Valenciana, el reconeixement explícit cap als milers de persones que integren les 19 associacions de mestres i pares que conformen l’entitat nascuda en 1984. Un moviment, que va definir com l’autèntica societat civil valenciana. Així, la segona edició del premi que porta el nom d’un periodista que va ser autodidacta recau, en una paradoxa obligada, en un moviment educatiu que lluita per la normalització lingüística que promulgava Ventura.

Poques entitats haurien sigut més del grat de Vicent Ventura que esta que premiem, va precisar Ruiz, perquè, cap recordar-lo, Ventura va ser un lluitador pels drets lingüístics dels valencians i un autodidacta a la força, ja que es va vore obligat a deixar l’escola als 11 anys.

El rector de la Universitat de València, on despús-ahir es va celebrar l’entrega del premi constituït en memòria de l’il·lustre periodista valencià, va defendre la col·laboració constant entre Escola Valenciana i la Universitat en què va celebrar el II Congrés de la federació; va participar en les jornades portades a terme este mes sobre Conflicte i pacte lingüístic, organitzades per Extensió Universitària; i inaugurarà també el pròxim curs en el mateix Paranimf de la seu de La Nau el III Congrés de l’entitat, davall l’epígraf d’Escola valenciana i globalització.

Vicent Romans, actual president de l’entitat, que va nàixer en 1984 de la mà d’un grapat de mestres i pares i mares d’alumnes, i que cada any reunix a més de 150.000 persones en les seues trobades per la llengua, va afirmar que, d’alguna manera la història només té un camí i este marxa en el sentit del que camina. I parafrasejant el poeta Ausiàs March, va apel·lar al ja llegendari plena de seny (plena de sentit comú). Així és com percep el president d’Escola Valenciana la trajectòria de les milers de persones que integren este moviment educatiu i que, va subratllar a l’Espriu, tenim molt clar que continuarem treballant amb fidelitat cap este poble.

L’editora Rosa Serrano, que va glossar la trajectòria de la federació i els seus projectes cap a avant, va recordar que Escola Valenciana ha complit amb escreix els seus objectius de defendre una escola laica i valenciana i, al mateix temps, d’haver sabut integrar-la en els instituts europeus de referència i de la UNESCO, per a potenciar l’autoestima col·lectiva dels valencians

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any