19.06.2006 - 19:40
Les editorials Barcino i Tamesis Books (filial de Boydell & Brewer) acaben de publicar en anglès una antologia poètica d’Ausiàs March i ‘L’expedició catalana a l’Orient’ de la crònica de Ramon Muntaner. El coordinador de Barcino, Joan Santanach, ha dit que els llibres havien estat traduïts ‘a un anglès clar i comprensible’, encara que contenien algun concepte del segle XV, acompanyat d’explicacions breus.’Volem reivindicar una obra i la vigència que té fent-la comprensible al lector actual’, ha afegit Santanach, que creu que ‘les traduccions de la Barcino i Tamesis representen una reivindicació necessària i sana dels clàssics catalans per tal que els lectors europeus puguin assumir i llegir Ausiàs March de la mateixa manera que llegeixen Goethe i Shakespeare’. D’ambdos títols, se n’ha fet una tirada de nou-cents exemplars.
Robert Archer, responsable de la Cervantes Chair of Spanish del King’s College de Londres, ha traduït l’antologia d’Ausiàs Mach, ‘Ausiàs March: Verse Translations of Thirty Poems’, una selecció de poemes representativa del conjunt de la seva obra, que inclou cançons amoroses, cants de mort i el Cant espiritual. El volum constitueix la primera traducció anglesa en vers de lobra del poeta de Gandia.
‘The Catalan expedition to the East: from the chronicle of Ramon Muntaner’, traducció a càrrec de Robert D. Hugues, aplega els capítols de la crònica en què es narren els esdeveniments de l’exèrcit almogàver, capitanejat per Roger de Flor, durant la seva estada a l’Imperi de Bizanci. El volum sobre amb una introducció de l’historiador J. N. Hillgarth.
Els llibres es presentaran a Londres a l’octubre, però també sen gestiona la presentació a Nova York. A banda la llengua anglesa, hom treballa també en la traducció d’aquests volums a l’alemany, pensant en Frankfurt 2007. Ara, la voluntat de l’editorial Barcino és que els clàssics catalans es tradueixin a l’anglès, a lespanyol, al francès i a litalià.
Les pròximes traduccions a l’anglès de clàssics catalans medievals seran obres de Ramon Llull, Francesc Eiximenis i el receptari de cuina ‘Llibre de Sent Soví‘.