Dos científics jutgen l’estatut

VilaWeb
Redacció
14.06.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat sobre el referèndum de l’estatut ha arribat també al món científic. Santiago Dexeus, president de la Fundació Santiago Dexeus Font, és partidari de votar sí diumenge, perquè creu que les retallades de l’estatut del 30 de setembre es podran recuperar més endavant. En canvi, Carles Lalueza-Fox, reconegut investigador de paleogenètica i professor d’antropologia del Departament de Biologia Animal de la UB, és més crític sobre l’estatut.1. Quin vot demana per a l’estatut i amb quines raons fonamentals el defensa?

2. Aquest estatut és millor o és pitjor que el del 1979?

3. És acceptable la rebaixa d’aquest estatut respecte del que va aprovar el Parlament?

4. Quines conseqüències pot tenir una victòria del sí o del no?

Carles Lalueza

1. Una raó per a votar no és que és evident que aquest estatut no és el que s’havia proposat a Madrid. Com sempre, se’ns han passejat. Em penso que la via de reformar l’estatut és una via morta; no val la pena de continuar per aquesta via. Per l’estatut que ha quedat després de la retallada feta a Madrid, especialment en qüestions com el finançament, no valia la pena de reformar-lo.

2. És millor, però per a aconseguir això, no valia la pena tot l’embolic que hem hagut de viure aquests dos últims anys.

3. Aquest estatut ha desvirtuat el que havia aprovat el Parlament de Catalunya. Demostra que allò que s’aprova a Catalunya no val res, cosa que em fa dubtar del pes de les institucions catalanes. I ja no parlem del fet que no hem estat capaços de mantenir la unitat entre tots els partits.

4. La via estatutària és esgotada. Estic convençut que sortirà ‘sí’ perquè la gent té una mentalitat positiva i preferirà votar sí, encara que la millora sigui molt petita. A tothom, li costa molt dir que no. Si guanya el ‘sí’, voldrà dir que tindrem estatut per als pròxims vint o trenta anys i es tancarà tota aspiració catalanista. Si guanya el ‘no’, hi haurà un gran sentiment de sorpresa entre els partits polítics catalans i els de Madrid.

Enllaços
Especial de VilaWeb: El referèndum del 18-J. Qui vota què?.
Especial del diari El Punt: Què en penseu, de l’estatut?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any