Pep Coll continua alimentant l’imaginari literari dels Pirineus

  • Edicions 62 publica 'El salvatge dels Pirineus', premi Sant Joan 2005

VilaWeb

Redacció

25.10.2005 - 21:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’acaba de publicar l’última novel·la de Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949), ‘El salvatge dels Pirineus‘ (Edicions 62), premi Sant Joan 2005. La història se situa en un poblet del Pallars Jussà l’any 1835: L’hereu de la millor casa del poble es trastoca, és desheretat i es refugia fora vila en un tros de terra al fons d’un penya-segat. Durant dotze anys es defensarà de tots els qui provin de rescatar-lo.

Explica en Pep Coll: ‘Em va interessar de situar l’acció al 1835 perquè és una època en què conflueixen tres grans ideologies: el carlisme a les zones rurals, el liberalisme a ciutat, i el socialisme utòpic a fora. Al llibre, hi apareixen personatges que les representen totes tres i cap no deixa en pau al protagonista, que encarna l’ideal de la llibertat individual, que de fet és el tema central del llibre’.

La història és farcida d’elements extrets de la realitat. Coll explica que al seu poble hi havia un personatge que havia estudiat per capellà, però que no se’n va sortir i es va tornar boig. La gent deia que se li havia assecat el cervell. Coll també explica que el títol és fals, perquè el salvatge no és tan salvatge ni el paisatge és pròpiament el del Pirineu, sinó més aviat del Pre-pirineu, una zona més cromàtica, plena de ‘feixancs’.

Vicenç Villatoro, membre del jurat, comenta que el llibre va guanyar el premi amb tranquil·litat i que, per ell, és la millor novel·la que ha escrit en Pep Coll. L’autor hi coincideix. Segons Villatoro, la novel·la té valors actius en tres terrenys: l’estil i la llengua, la trama, el paisatge i la circumstància històrica. Villatoro parla d’un estil treballat i d’una llengua viscuda, viva i rica. Sobre la trama, relaciona la novel·la amb la literatura d’Italo Calvino i els seus personatges, que fan una cosa rara en un moment donat de la vida, ‘i això passa al protagonista, que se’n va a fer de Robinson en una illa que no és una illa, sinó un penya-segat del Pirineu’. I sobre la circumstància històrica i el paisatge, diu que l’autor continua construint un espai literari pirinenc.

Pep Coll, que ha fet estudis sobre el Pirineu, hi ambienta la majoria de les seves obres, com ara, ‘Muntanyes maleïdes’, ‘L’abominable crim de l’Alsina Graells’, ‘El rei de la Val d’Aran’ i ‘Els arbres amics’.

Enllaços
Notícia anterior: ‘Pep Coll guanya el premi Sant Joan de narrativa’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem