Científics de la UAB dissenyen un analitzador d’ADN que permet de descobrir si un aliment és transgènic i fer proves de paternitat

Redacció

02.04.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un sensor en miniatura (de la mida d’una ungla) per a l’anàlisi de l’ADN. El principal atractiu és que donen els resultats de l’anàlisi en pocs minuts o hores, depenent dels casos. El dispositiu té múltiples aplicacions. Bàsicament s’ha pensat per la indústria alimentària i permet conèixer si un aliment té organismes modificats genèticament (transgènics), ja sigui en matèries primeres o en aliments preparats; també detecta si un aliment és tòxic, per exemple, el podem usar per comprovar, en pocs minuts, si una maonesa conté la bactèria de la Salmonella; i un altre ús és el de les proves de toxicitat genètica en nous fàrmacs.

Una altra aplicació del dispositiu, en la qual aconsegueix resultats gairebé immediats mentre abans calien unes quantes hores, és la de detectar relacions de parentiu, tant en proves de paternitat com per cercar proves judicials de delictes. Els científics que han dissenyat l’aparell, Salvador Alegret, Manuel del Valle i Maria Isabel Pividori, del Grup de Sensors i Biosensors del Departament de de Química de la UAB, creuen que un cop industrialitzada la producció, el cost i la difusió, el preu del sensor serà reduït, ‘semblant als tests de les proves d’embaràs que es venen a les farmàcies’.

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciència.

Ens ajudeu a fer un plató?

Fem una gran inversió per a construir un plató televisiu i poder oferir-vos així nous formats audiovisuals de qualitat.

Gràcies per fer-ho possible.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem