El sí guanya al Lluçanès amb un 70,7% de vots a favor de la comarca pròpia

  • La consulta ha tingut una participació del 55,15%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
26.07.2015 - 21:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els veïns del Lluçanès han optat per constituir-se en comarca amb un 70,73% de vots a favor un 26,35% en contra. El sí s’ha imposat a vuit municipis i el no a cinc: Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès. La consulta, que s’ha fet per decidir si es converteix en la comarca número quaranta-tres de Catalunya, ha tingut una participació del 55,15%. Han votat 3.755 persones d’un cens de 6.810 més grans de 16 anys. D’aquesta manera, s’ha superat àmpliament el mínim requerit del 35% de participació perquè sigui vàlid el resultat. Els municipis que han participat en el procés són: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Abars, Santa Maria de Merlès i Sobremunt.

Un cop coneguts els resultats, el ple municipal de cadascun dels tretze municipis del Lluçanès ratificarà la decisió. Finalment, la Generalitat redactarà un decret que haurà d’aprovar el Parlament de Catalunya amb una llei de procediment de lectura única.



Aprovada la llei, es crearà un consell de batlles que haurà de substituir l’actual Consorci del Lluçanès i farà les funcions de Consell Comarcal. Tal com marca la llei, el Consell Comarcal definitiu no es podrà constituir oficialment fins que no s’hagin celebrat les eleccions municipals de 2019. Amb tot, els batlles del Lluçanès, segons ha explicat l’alcaldessa d’Alpens, Montserrat Barniol, sempre han apostat per crear un ens ‘diferent’ als consells comarcals corrents, ‘molt més adaptat al territori’, i en la línia que proposa la nova Llei de governs locals que actualment està a debat.

Informació relacionada:

Ramon Besa: ‘No vull que el Lluçanès es converteixi en el femer de la Plana de Vic’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any