La imatge més nítida de Plutó

  • La nau espacial New Horizons s'ha acostat a 12.500 quilòmetres del planeta nan · Mai no s'havia arribat tan a prop

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2015 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després d’un viatge d’una dècada a través del sistema solar, New Horizons, la nau espacial de la NASA, ha fet història i s’ha acostat a 12.500 quilòmetres de Plutó. Mai no s’havia arribat tan a prop del planeta nan. ‘L’exploració de Plutó i les seves llunes és la culminació de cinquanta anys d’exploració planetària de la NASA i els Estats Units’, ha dit el director de la NASA Charles Bolden.

Gairebé deu anys i tres milions de milles de viatge ha hagut de recórrer el New Horizons per acostar-se a Plutó i oferir-ne imatges nítides. La captura de la fotografia s’ha fet a migdia, però fins aquesta matinada ja no tornarà a comunicar-se amb el centre de control de la missió. Per tant, fins llavors no se sabrà si ha sobreviscut a l’aproximació. Hi ha riscs. Cal tenir en compte que la nau es desplaça a més de 30.000 quilòmetres per hora i qualsevol xoc amb una roca del sistema de Plutó la deixaria inservible. La NASA calcula que el risc de col·lisió és d’1 entre 10.000.

La nau va començar aquesta travessia el 19 de gener de 2006 en un coet Atlas V des de cap Canaveral, a Florida. A bord porta les cendres de Clyde Tomabugh, l’astrofísic que el 1930 va descobrir Plutó.

Aquest és el piulet que ha fet la NASA en el moment de rebre la imatge de Plutó:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any