Mas s’avé a negociar la llista sense polítics però hi veu incerteses

  • El president de la Generalitat diu que la proposta de la CUP pot ser impugnable · Valora que s'hagi recuperat la unitat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 22:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, està disposat a negociar una llista cívica sense polítics en favor de la independència. També s’avé a estudiar la proposta de la CUP, que, a més d’una llista sense polítics, vol que immediatament després del 27-S es convoquin eleccions constituents, fet que implica que no s’investeixi cap president i que Mas sigui el president en funcions durant dos mesos o tres. Tanmateix, en una entrevista a 8TV, ha expressat dubtes sobre la viabilitat i la conveniència d’aquestes propostes.

Mas ha dit que dubtava que fos convenient l’absència total de polítics a la llista: ‘Sense cap polític? Si es tracta de guanyar, es tracta de sumar-ho tot. Es tracta de sumar tot el millor. Hi ha polítics en aquest país que han fet una contribució decisiva, que han fet que el país sigui on és.’ Sobre això, també ha dit que caldria definir què significava un ‘polític en actiu’, què s’ha exclòs de la llista que proposen les entitats.

Així mateix, creu que cal estudiar si és viable la proposta de la CUP de convocar eleccions constituents just després del 27-S. Aquesta opció, ha dit, podria ser considerada frau de llei. ‘Si ho fem així i ens ho impugnen, què haurem fet?’, s’ha preguntat.

Una altra de les incerteses de Mas és si és convenient que els ciutadans tinguin tres eleccions en pocs mesos –les del 27-S, les espanyoles i les eleccions constituents, que serien el febrer o el març del 2016.

Recuperació de la unitat

Durant la entrevista, Mas també ha valorat que s’hagi recuperat la unitat entre els partits independentistes. ‘En el moment en què hi ha hagut unitat, han aparegut els nervis a l’altre costat’, ha assenyalat. 

Ha anunciat que ben aviat convocaria una cimera d’entitats i partits independentistes per a debatre la proposta de la llista civil. Serà una reunió per a analitzar amb detall la proposta de cadascú i, així, perfeccionar les idees que han sortit. Serà quan sàpiga els detalls de la proposta que prendrà posició a favor o en contra que la llista inclogui polítics.

‘Les eleccions són l’últim instrument legal que ens queda’

Artur Mas ha recordat que les eleccions del 27-S són l’últim instrument legal que tenen els catalans per a consultar a la ciutadania sobre la independència de Catalunya. ‘Hem d’aconseguir que aquest instrument no ens caigui’, ha dit. Per això ha deixat entendre que només convocaria els comicis si en veia clara la utilitat: ‘No ens podem fer un gol a la pròpia porteria.’

Vegeu el vídeo de l’entrevista sencera:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any