Unió obre expedient als independentistes i els suspèn de militància

  • Antoni Castellà anuncia converses per convertir en partit la plataforma Hereus UDC 1931 i acusa la direcció de trencar UDC

VilaWeb
ACN/Redacció
29.06.2015 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cúpula d’Unió ha obert expedients disciplinaris vuit dirigents independentistes i els ha suspès de militància. De moment, ho ha explicat Pep Martorell, membre del comitè de govern i director general de Recerca de la Generalitat: ‘Avui el comitè de govern d’Unió m’ha obert expedient disciplinari amb suspensió de militància, junt amb altres companys i companyes.’ El dirigent independentista Antoni Castellà ha anunciat que aquest mateix vespre començaran converses amb els membres de la plataforma ‘Hereus UDC 1931’ per convertir-la en un partit polític que doni suport el 27-S a la candidatura del president de la Generalitat. Castellà ha acusat la cúpula del partit de trencar UDC. Segons ell, preveuen obrir una altra tongada d’expedients. En tot cas, ha refusat que els diputats suspesos deixin l’acta.

‘Avui es certifica el trencament d’UDC’, ha subratllat Castellà en declaracions als periodistes després de la reunió del comitè de govern que l’ha suspès de militància. Els expedientats són cinc membres del comitè de govern, dos diputats al Parlament i Mercè Jou, que fins ara formava part del comitè però que havia estat rellevada en substituir-la com a portaveu adjunta d’UDC a la cambra catalana.

Castellà ha explicat, a més, que la direcció té previst obrir una altra tongada d’expedients i que han començat per la direcció però seguiran ‘pels més de 1.000 militants’ de la plataforma, entre ells càrrecs públics com alguns alcaldes. Al seu parer, això és un motiu més per parlar d”escissió’, així que ha anunciat que obriran converses amb els impulsors i membres d’Hereus UDC 1931 per decidir si converteixen aquesta associació en partit polític.

‘Alguns ho entenem com l’inici de la refundació de la Unió de l’any 1931, perquè avui el partit ha perdut l’esperit sobiranista i nacionalista i pren el rumb autonomista’, ha argumentat el fins ara dirigent democratacristià, que ha acusat la cúpula d’Unió de ser ‘incapaç de reconèixer l’esperit de la militància’ i de trencar el partit només amb el 57% de la direcció, ja que la decisió sobre els expedients disciplinaris ha estat presa per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions.

També ha recriminat que s’hagi ‘saltar’ diferents articles dels estatuts, perquè la votació del consell nacional del 20 de juny no formava part de l’ordre del dia i perquè una decisió com el trencament de la federació de CiU s’ha decidir en un congrés. Els crítics, de fet, han tornat a reclamar durant el comitè de govern un congrés extraordinari, que si la direcció el convoqués podria celebrar-se l’última setmana de juliol.

Com ja van fer amb la sortida del govern, Castellà ha rebutjat que els diputats suspesos deixin l’acta, ja que es tracta de càrrecs personals i no volen contribuir al ‘xantatge’ que fa Unió al president de la Generalitat perquè deixi de banda el procés independentista. ‘No cedirem a una amenaça d’aquest tipus’, ha dit. El secretari general d’UDC, Ramon Espadaler, ha explicat que no han demanat les actes de diputat i que ho han deixat a consciència dels afectats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any