De Gispert: ‘Unió tenia una estratègia calculada per a dinamitar el procés’

  • Els independentistes d'Unió presenten la plataforma de suport a Mas

VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.06.2015 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha acusat la cúpula d’UDC de tenir una estratègia calculada des del 2010 per a trencar CiU i ‘dinamitar’ el procés. ‘Fins i tot m’atreveixo a dir que ni tan sols estaven d’acord amb el pacte fiscal, ni amb el dret de decidir, ni amb el 9-N i l’estat propi’, ha afegit. Ho ha dit a la presentació de la plataforma Hereus UDC 1931, adreçada a militants del partit, ex-militants i ciutadans en general que vulguin la independència i comparteixin les idees del corrent de pensament anomenat personalisme comunitari. Antoni Castellà ha explicat que en dues hores ja s’hi havien apuntat unes dues-centes persones, entre les quals Josep Maria Vila d’Abadal i onze batlles d’UDC.

En una conferència de premsa, Antoni Castellà, Núria de Gispert, Joan Rigol i Mercè Jou han presentat la plataforma, que s’adhereix plenament al full de ruta dels partits independentistes i dóna suport obertament a la candidatura que Artur Mas proposa per al 27-S.

Tot i que no es descarta que la plataforma acabi essent un partit, Castellà ha remarcat que ara per ara l’objectiu és fer pinya al costat de Mas pel sí-sí.

Entre els qui s’hi han apuntat de seguida, hi ha no tan sols els membres del sector crític del partit, sinó també més personalitats com ara Agustí Bassols, Raimon Carrasco (fill de Carrasco i Formiguera), Llibert Cuatracasas i Josep Maria Vila d’Abadal. També s’hi han registrat onze batlles d’UDC. El primer acte públic que faran serà el 12 de juliol a la Sala Barts.

Crítiques dures de la president del parlament

Durant la presentació, la més contundent ha estat la presidenta del parlament, Núria de Gispert, que ha acusat la direcció d’UDC de ser amb el procés ‘com el Guadiana: ara amunt i ara avall, ara sí i ara no’, i sempre posant peròs a tot. Ha confessat que molts militants i familiars li demanaven quina era exactament la posició del partit i ‘on era aquella Unió moderada però clara’.

Després de deixar clar que ella no va entendre la pregunta del 14-J formulada per Ramon Espadaler i que la considerava ‘fosca, desconcertant i ambigua’, ha dit que ara, vint dies més tard, ja han entès quin era el propòsit que s’amagava darrere d’aquesta redactat. Al seu parer, la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida tenia des del 2010 l’estratègia de ‘dinamitar’ el procés: no estaven d’acord amb cap pas que feia Artur Mas, però es van trobar ‘obligats’ a acceptar esmenes sobre l’estat propi i el dret a decidir al congrés del partit. Ha resumit aquestes últimes setmanes així: ‘Hem passat un mes “horribilis”, però al final hem vist la llum i som aquí per defensar aquesta plataforma, el 27-S, Artur Mas i el seu projecte.’

De Gispert ha remarcat que la gent d’UDC ni és ni era ambigua, i ha apel·lat a la figura de Carrasco i Formiguera. Així mateix, han dit a la direcció que no podien parlar d’ultimàtum de CDC si el soci de federació feia un any i mig que reclamava una posició. ‘Són ells que han enganyat i per això s’ha trencat la federació’, ha reblat. Tanmateix, no van calcular que obtindrien una ‘victòria pírrica, com li agrada tant al Duran de dir’. Amb això feia referència a les declaracions del president del comitè de govern lamentant que alguns parlin d’un resultat ajustat a la votació interna del dia 14. Sigui com sigui, ha pronosticat: ‘De victòria en victòria aniran a la derrota final.’

UDC capta el votant del PP

Tant ella com Mercè Jou han remarcat que l’enquesta del diari El Periódico revela que els possibles electors d’UDC són gent ‘moderada’ de Ciutadans i del PP, que ‘tenen per projecte polític més important atacar la llengua’. ‘Per a ells tots’, ha afegit.

De tota manera, segons Castellà l’enquesta suscita prou dubtes, perquè no inclou record de vot, ni indecisos, ni té en compte alguns esdeveniments polítics notables que han passat aquests darrers dies.

Rigol s’ho pensarà, si li ofereixen d’anar amb Mas

L’ex-president del parlament, Joan Rigol, ha assegurat que la plataforma no cerca espais electorals propis, sinó que el 27-S guanyi la independència, i ha subratllat que l’aportació d’UDC ‘no és navegar entre dues aigües’ sinó defensar les seves conviccions. ‘La moderació no és la tebior per a veure si al mig trobem un forat i podem fer la viu-viu.’

També ha negat que ell hagi decidit de deixar la militància d’UDC perquè tingui assegurat un càrrec o una posició en la llista de Mas. Ha dit que ningú no li ha ofert res i que el seu cicle polític ja ha culminat. Ara, també ha apuntat que si algú li insinua alguna cosa que significa un ‘suport a Mas’, s’ho pensarà.

Una possible sanció és ‘irrellevant’

Tant Antoni Castellà com Núria de Gispert han indicat que els és ‘bastant irrellevant’ si són sancionats per part d’UDC per la creació d’aquesta plataforma de suport a Mas. Castellà ha dit que els conflictes se solucionen amb diàleg, i no amb sancions, i ho ha comparat amb el govern espanyol, que ‘intenta solucionar les coses amb sancions’. En tot cas, ha assenyalat que no canviarien els seus principis per una amenaça d’expedient. Sí que veuen impossible un congrés extraordinari, per una qüestió de temps.

De Gispert ha demanat amb ironia si ‘aquells que tant practiquen de paraula el diàleg ara resulta que faran sancions’, i ha constatat que tot i defensar la negociació amb el govern espanyol com una línia vermella, la direcció no ha dialogat amb els de dins.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any