Duran no anirà a les eleccions del 27-S: Espadaler vol ser candidat

  • El secretari general de la formació alerta els crítics que seria 'inconcebible' de demanar el vot per a Mas des de dins d'UDC

VilaWeb
Redacció
22.06.2015 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general d’Unió Democràtica, Ramon Espadaler, vol encapçalar la llista del seu partit per al 27-S i assegura que se sent ‘còmode’ amb el full de ruta votat en la consulta interna. No ha descartat res respecte del paper que tindrà el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, però deixa entendre que no s’hi vol presentar. Amb tot, ha explicat que encara no té la decisió presa perquè abans vol temptejar el suport de la direcció d’Unió i de la gent destacada del partit a la seva possible candidatura. Pel que fa al sector sobiranista, els ha alertat que seria inconcebible i inacceptable que gent d’Unió donés suport a un altre candidat que no fos el del seu partit.

‘Anem per feina’. Amb aquesta expressió, Ramon Espadaler ha volgut resumir les intencions de la cúpula d’Unió Democràtica de Catalunya, que ha anunciat que dilluns reuniria el comitè de govern per activar tots els tràmits de confecció de llistes i creació d’un programa electoral per presentar-se sols a les eleccions del 27 de setembre. A més, la cúpula demanarà també que l’escola d’estiu d’Unió, prevista per al 18 i 19 de juliol, es reconverteixi en una ‘convenció programàtica’ que doni cos a les propostes de la formació per als comicis de la tardor.

Tanmateix, sobre el calendari plana el dubte de qui serà cap de llista d’Unió el 27-S. Espadaler ha deixat anar que ell hi tenia plena disposició però no ha volgut confirmar que volgués encapçalar la candidatura sense abans obrir consultes internes.

Sobre Josep Antoni Duran i Lleida ha dit: ‘Ell ha manifestat que donarà la cara com la donarem molts dels militants i dirigents. Cal ara que siguem capaços de sumar al voltant d’una proposta, a la qual ja posarem noms i cares.’

Sí que ha descartat que Unió concorri al 27-S amb unes sigles diferents de les seves o en coalició amb unes altres formacions del tipus que sigui. En aquest sentit, fins i tot ha rebutjat de presentar-se junt a la plataforma Construïm, propera als plantejaments dels demòcrata-cristians i de Duran i Lleida.

Quant al programa, de moment Espadaler diu que encara s’ha de confeccionar, però ja ha avançat que tindrà ‘elements de similitud’ amb el que ha defensat CiU fins ara, ‘perquè hem compartit criteri, i no pot ser rupturista en tot perquè seria com acceptar que Unió no hi ha aportat res’. Sí que es diferenciarà de CDC, ha dit, en el full de ruta i en qüestions de política econòmica i social, en la línia del social-cristianisme.

Avís al sector independentista

D’una altra banda, ha fet un advertiment als sectors sobiranistes d’Unió, que van anunciar que es constituirien en plataforma i que donarien suport a la llista que impulsa el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas: ‘Hi ha un acord important del Consell Nacional avalat pel 70% per fer una proposta electoral. No s’entendria que un partit jugués a dues candidatures.’ I encara ha afegit: ‘Seria inconcebible que un partit optés per donar suport a dues candidatures. És simple sentit comú. Veurem com evoluciona això, però ja avanço que no és acceptable.’

Per ell, demanar el vot per a Mas des de dins d’Unió seria una ‘deslleialtat profunda, des del sentit comú, ja ni des dels estatuts del partit.’ Si ho intenten, ha dit, ‘s’aplicaran els estatuts’, sense arribar a dir si això implica o no un expedient o l’expulsió.

Ha insinuat que convidava els sobiranistes a seguir els passos de l’ex-president del parlament i històric d’Unió, Joan Rigol, que ha abandonat la militància a la formació. ‘He apreciat coherència en l’actitud de Rigol. I és encomiable. Si hi ha més gent que creu que des de dins d’Unió poden donar suport a un altre candidat que no és d’Unió, crec que no és coherent’, ha dit.

Quan li han demanat si creia que l’ANC, Òmnium i l’AMI haurien d’acceptar la proposta de Mas de crear una candidatura amb ell, Espadaler ha esquivat la resposta: ‘No sóc ningú per a dir què ha de fer l’Assemblea i a més, no en farien cas.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any