Artur Mas s’ha reunit amb ANC, Òmnium i AMI

  • Durant la setmana es reuniran els òrgans de representació de l'Assemblea per a estudiar la proposta del president

VilaWeb
ACN
22.06.2015 - 17:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit amb les entitats sobiranistes, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació Catalana de Municipis (AMI). És la primera trobada després que el president Mas expliqués dissabte la seva proposta per a les eleccions: que sigui la societat civil que elabori una candidatura independentista transversal a les eleccions del 27 de setembre.

El cap de premsa d’Artur Mas, Joan Maria Piqué, ha resumit a trobada amb quatre piulets:

Segons han confirmat a l’ACN fonts coneixedores de la trobada, la reunió s’ha produït entre el migdia i la tarda a petició de les mateixes entitats. Mas els ha explicat de primera mà quina era la seva proposta i les entitats s’han compromès a estudiar-la i a fer un procés intern per prendre una decisió. ANC i Òmnium Cultural reuniran els seus òrgans de direcció els propers dies. En concret, s’han donat un termini de quinze dies per a donar una resposta a la proposta de Mas.

En el cas de l’Assemblea, segons diverses informacions, podria fer una consulta interna a tots els afiliats, perquè participar en la candidatura suposaria canviar uns estatuts que no preveuen l’entrada en la política activa. Els seus òrgans de representació es reunirà aquesta mateixa setmana per valorar la proposta del president de la Generalitat

Mas els ha explicat que ha decidit fer aquesta proposta de llista amb la societat civil perquè hi ha moltíssima gent que li ho demana en privat, però que si per la raó que sigui finalment les entitats no volen donar el pas, ell tirarà endavant amb la seva candidatura igualment.

En un acte abans de la reunió, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ja havia apuntat que havien demanat aquesta reunió amb el president de la Generalitat per tenir ‘informació imprescindible’ per tal de convocar els òrgans de direcció de l’entitat de cara a finals de setmana o principis de la vinent. ‘No defugirem la invitació, el president tindrà una resposta’, ha garantit. Si la decisió se sotmetrà a la militància o com es prendrà, encara està obert.

Un cap de setmana mogut

Aquest cap de setmana es van reunir els secretariats de l’ANC i d’Òmnium, separadament, i una delegació de cada entitat conjuntament. La primera reacció ha estat de prudència. Consideren imprescindible de posar-se d’acord totes dues entitats i l’AMI abans d’explorar la proposta i no volen precipitar-se ni prendre cap decisió a cop calent. Creuen que no hi ha pas gaire temps, però que tampoc no cal donar una resposta immediata, sense estudiar a fons abans les conseqüències de la proposta en tots els sentits.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat que van conèixer dissabte la proposta de Mas i que van acordar internament —en una reunió convocada abans de la conferència— que d’entrada es reafirmaven en totes les activitats de mobilització que ja hi havia previstes des d’ara i fins al 27-S. Ho van decidir així perquè la seva ‘raó de ser és ajudar a crear majories socials perquè el 27-s la majoria de l’expressió política sigui a favor de forces independentistes’.

També van concretar la necessitat de saber més detalls de la crida que els va fer Mas a aglutinar el sobiranisme i liderar una llista unitària de cara el 27-S, l’encapçalament del qual va deixar en obert. Per això, l’ANC, Òmnium i l’AMI, tal com havien demanat, s’han reunit amb el cap de l’executiu i màxim responsable de CDC. No volen respondre ràpid ni tampoc allargar-ho. Per això, Sànchez ha garantit que el president tindrà resposta. ‘L’obligació és donar resposta a la invitació del president, i la responsabilitat és mantenir la mobilització ciutadana i garantir que la resposta que donem reforça tot el sector sobiranista i ens fa més forts. Sigui quina sigui la resposta, ho hem de fer.

La intenció, si més no de l’ANC, és tornar a convocar els òrgans de direcció a final de setmana o a principi de la vinent per debatre i deliberar la proposta. Si la decisió se sotmet a la militància o com es pren, encara és obert. De moment, ha recordat que la petició de reunió té un caràcter ‘formal’ però al mateix temps respon a la ‘necessitat de concreció’.

 

Informació relacionada:

Mas crida l’ANC, Òmnium i l’AMI a construir una candidatura amb la màxima unitat

Junqueras defensa la seva llista de confluència: ‘No llancem una OPA a ningú’

Junqueras proposa una aliança d’esquerres independentista per al 27-S

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any