La CUP veu ‘gastada’ la proposta de Mas i creu que pot desconcertar les entitats sobiranistes

  • [VÍDEO] Arrufat lamenta que el president 'intentés separar' la lluita social del 'repte plebiscitari' del 27-S

VilaWeb
ACN
21.06.2015 - 20:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quim Arrufat, diputat de la CUP, considera que la crida del president de la Generalitat, Artur Mas, a les entitats sobiranistes per al 27-S és una proposta ‘gastada’, després de no haver reeixit la llista amb ERC.

Vegeu tot seguit les declaracions d’Arrufat:

Segons Arrufat, la CUP esperava que ahir Mas presentés la seva llista de per al 27-S i no pas aquesta proposta, que creu que conté tres errors.

D’entrada, entén que no s’ha activat ‘el turbo de la il·lusió’ sinó el del desconcert a les entitats sobiranistes i als partits independentistes, pocs mesos abans de les eleccions del 27-S.

En segon lloc, lamenta que Mas posi el pes en el moviment civil sobiranista que, en tot cas, ‘hauria de tibar des de fora’ i no preocupar-se d’encapçalar o construir llistes o intervenir entre partits.

Per això, Arrufat ha dit que la proposta de Mas era una proposta ‘gastada’, perquè la llista única amb ERC, que Mas va defensar en la conferència de full de ruta després del 9-N, ja havia quedat descartada. ‘Traspassar a les entitats la responsabilitat d’articular aquest front és traspassar ara un merder enorme a unes entitats que treballen per fer eleccions plebiscitàries, temem que pugui crear més desconcert i segurament no arribarà enlloc’, ha dit.

El tercer error –segons ell, intencionat– és mirar de separar el ‘sí que es pot’ del carrer del ‘repte plebiscitari’ del 27-S. Arrufat considera que a Catalunya el problema en tot cas és que ‘no es pot’ fer res: ni un referèndum ni qüestionar el pagament del deute, ha dit a tall d’exemple. ‘És un error dir “alerta, no us confongueu: el sí que es pot no té res a veure amb la llibertat de Catalunya” –ha lamentat–. L’alliberament nacional i el procés constituent són el camí, la via, per a accedir als drets socials. Si no ho sumem dividirem el procés, dividint forces; i si ho aconseguim som imparables, perquè sumem majories molt àmplies.’

Per això la CUP vol aplegar els dos fulls de ruta, el constituent i el plebiscitari, de manera que així s’agrupin dos terços o més al parlament. Arrufat –que no descarta un paraigua compartit per més d’una força sobiranista, tot i que ‘no se’n parla’– diu que cal posar ‘en un mateix esquema de dos carrils’ totes les forces que vulguin un canvi democràtic a Catalunya.

Segons ell, la ‘fase d’opes hostils o d’unitats electorals’ dels darrers dies no serveix per a avançar. ‘N’hem tingut de gairebé tots els espais polítics que treballen perquè passin coses el 27-S, però no es mou ningú –ha dit–. Això impedeix que s’abordin qüestions de confluències estratègiques i de fulls de ruta, que realment s’acordin partint de la diferència, i que s’acordin per fer que el 27-S passin coses aplegant majories socials al parlament.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any