La guerra oberta d’Unió es trasllada avui al consell nacional

  • La cúpula i el sector independentista mesuraran les forces després del trencament amb CDC

VilaWeb
Redacció
20.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una setmana després de la consulta el panorama polític a Unió Democràtica de Catalunya ha canviat completament. Els tres consellers del partit al govern d’Artur Mas han anunciat la dimissió. La interpretació del resultat de la consulta –que havia dividit el partit en dues meitats– que ha fet la cúpula va portar al trencament de la federació amb Convergència i ha deixat una guerra oberta entre els partidaris de Duran i els independentistes que van cridar a votar no. Avui es reuneix el consell nacional del partit per valorar tot el que ha passat aquesta setmana i avalar o desautoritzar les decisions que ha pres cúpula.

Els independentistes liderats per Antoni Castellà, Núria de Gispert i Joan Rigol exigiran la convocatòria d’un congrés extraordinari urgent per decidir si el partit ha d’anar sol a les eleccions o si s’ha de recuperar l’entesa amb el president Mas amb un compromís amb la independència. Duran i Espadaler es neguen a convocar un congrés extraordinari, però els sobiranistes consideren que les decisions que s’estan prenent aquests dies exigeixen l’aval del màxim òrgan democràtic del partit.

De fet, Antoni Castellà va constatar dijous que el debat en el seu partit és ‘qui es queda amb les sigles’, i va obrir la porta a donar suport al president de la Generalitat el 27-S. Al seu parer, cal convocar una assemblea general de tots els sobiranistes d’UDC per votar-ho, però ell va defensar fer costat a Mas en la seva aposta per la independència. Castellà va alertar del risc que UDC intentés acostar-se al PSC i elaborar una candidatura per a la  tercera via. Va assegurar que ell combatria aquesta possibilitat, posant èmfasi en la similitud de la pregunta del 14-J i el projecte dels socialistes catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any