Procés Constituent decideix avui el seu paper en el 27-S

  • L'assemblea vota dues propostes: la de Forcades i la del sector crític

VilaWeb
Redacció
14.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa dos anys que Teresa Forcades i Arcadi Oliveres van anunciar que volien tirar endavant una iniciativa per a formar una candidatura unitària de l’esquerra rupturista a les eleccions al Parlament. Aquell projecte anomenat Procés Constituent va anar prenent forma i s’ha fet un espai polític. La intenció era aglutinar totes les formacions d’esquerres i moviments socials –CUP, ICV, EUiA, Podem–, cosa que fins ara no han aconseguit. Avui una assemblea extraordinària resol finament quina serà la seva participació en les eleccions del 27 de setembre i debatrà entre dues opcions: l’encapçalada per Teresa Forcades, que es postula com a candidata; i la del sector crític, que defensa incloure’s en un espai clarament independentista com és el de Crida Constituent. 

Fa unes poques setmanes, Teresa Forcades enviava una carta on anunciava que volia ser candidata a les eleccions del 27-S per Procés Constituent. Ja ha deixat el convent de les benedictines de Montserrat i ara és pendent de rebre resposta del Vaticà sobre la seva petició d’exclaustració. Avui sabrà si la seva proposta és la més votada en l’assemblea d’avui i, per tant, si encapçalarà una candidatura de confluència entre les diverses forces de l’esquerra rupturista a les properes eleccions. 

Sobre el paper de Procés Constituent en les eleccions, l’altre impulsor del moviment, Arcadi Oliveres, defensava fa uns mesos en una entrevista a VilaWeb que si no aconseguien sumar CUP, ICV, EUiA i Podem –que és l’objectiu amb què van néixer– era ‘més honrat no concórrer a les eleccions’. 

Hi ha un sector de Procés Constituent —Constituents per la ruptura— que no ho veu així i que presentarà la seva proposta a l’assemblea d’avui. Parteixen de la convicció que la independència és una eina necessària per a tirar endavant el procés constituent a Catalunya i que les eleccions del 27-S han de ser considerades plebiscitàries. Tenint en compte que falten tres mesos per a les eleccions i els pronunciaments de Podem, ICV i EUiA respecte el caràcter del 27-S i la independència, creuen que han de donar suport i participar en la candidatura ‘Per la ruptura’ de la Crida Constituent, on hi ha la CUP i altres moviments de l’esquerra independentista. 

Per a aquest sector crític de Procés Constituent, que fa unes setmanes va presentar un manifest amb unes tres-centes signatures, cal fixar-se com a objectiu que en les eleccions de setembre hi hagi una majoria a favor de la independència i de la proclamació de la República Catalana, per tal ‘d’obrir un procés constituent i aplicar un pla de rescat ciutadà’. ‘Convençuts que sense independència no hi ha cap possibilitat de posar en marxa un procés que elabori un constitució sobirana per a Catalunya’, no veuen cap alta opció que s’identifiqui més amb els objectius de Procés Constituent que la candidatura de la Crida Constituent. 

Avui sortiran de dubtes, i l’assemblea decidirà si opta per la proposta de Forcades, i per tant, per una candidatura de confluència encapçalada per la monja benedictina, o bé per deixar córrer la intenció d’aplegar totes les formacions de l’esquerra rupturista i afegir-se a l’espai de la Crida Constituent.  

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any