El govern espanyol impugna ara les estructures d’estat de la Generalitat

  • El recurs afecta el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya i la Seguretat Social

VilaWeb
ACN
12.06.2015 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha anunciat un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei aprovada al parlament que regula les estructures d’estat de la Generalitat. L’executiu espanyol ha demanat que s’apliqui l’article 161.2 de la constitució i, per tant, tots els articles impugnats quedin suspesos des del mateix moment en què el Tribunal Constitucional espanyol accepti a tràmit el recurs. Entre altres, el recurs afecta el pla director de l’Administració Tributària de Catalunya i la Seguretat Social pròpia.

El recurs compta amb l’informe favorable del Consell d’Estat, l’advocat de l’Estat i els ministeris de Justícia, Economia, Hisenda i Interior, que són els ‘afectats’ –segons el govern espanyol– per la creació d’aquestes estructures d’Estat. El govern de Rajoy parteix també del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que segons ha recordat en roda de premsa la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va ‘advertir de l’existència de vicis d’inconstitucionalitat’.

L’executiu espanyol presentarà el recurs abans que expiri el termini establert, cosa que passa el 15 de juny, i demanarà que el Tribunal dicti la suspensió automàtica dels preceptes impugnats. L’objectiu, segons la vicepresidenta, és deixar sense efecte els articles que preveuen que ‘en cas de separació la Generalitat assumeixi funcions ‘pròpies de l’Estat’, és a dir, que parteixen ‘del supòsit inconstitucional d’una separació unilateral de Catalunya de l’Estat espanyol’.

L’executiu espanyol basa el recurs en les sentències anteriors del Tribunal Constitucional, que segons la vicepresidenta ha anat tombant ‘un rere l’altre’ els elements del full de ruta. ‘La declaració de sobirania: inconstitucional. La llei de consultes: inconstitucional. Les consultes ordenades: ahir declarades inconstitucionals’, ha dit Sáenz de Santamaría, que ha afirmat que el Consell d’Estat ha afirmat que les estructures d’Estat ‘tampoc són possibles’.

Per aquest motiu el recurs es basa en la vulneració dels articles de la Constitució relatius a la sobirania de tots els espanyols, la ‘igualtat’ i el ‘respecte als procediments constitucionals’ de reforma de la Constitució.

Agència Tributària

El recurs afecta, entre altres, la disposició 22 de la llei sobre el pla director de l’Agència Tributària de Catalunya que preveu la gestió de tots els impostos que paguen els catalans, inclosos els del tràfic exterior. Segons el govern de Rajoy, vulnera els articles de la Constitució com els que regulen les competències exclusives de l’Estat en matèria d’administracions públiques i relacions internacionals, així com els que parlen de la sobirania, autonomia i igualtat dels espanyols.

Inventari de patrimoni

També la disposició 23 que estableix la creació d’un inventari del patrimoni de les administracions públiques de Catalunya. Segons el govern espanyol, la Generalitat el vol per ‘inventariar els b?ns de l’administració de l’Estat sota la premissa que en alguna ocasió o oportunitat poden integrar-se dins de l’administració de Catalunya. Segons l’Estat, aquesta disposició afecta la ‘sobirania del poble espanyol’.

Infraestructures estratègiques

També és objecte de recurs la disposició 24, que regula el catàleg d’infraestructures estratègiques, que inclouen els sectors de l’aigua, l’energia, sense excloure els ports i aeroports d’interès general i les telecomunicacions. ‘Tractant-se d’infraestructures estatals Catalunya no pot ni tan sols elaborar plans, perquè no té competència’, ha afirmat Sáenz de Santamaría.

Seguretat Social

L’executiu espanyol recorre a més la disposició 25 creació de l’Agència Catalana de Protecció Social que ‘assumiria les competències que l’Estat té en matèria de Seguretat Social’. Segons la vicepresidenta, ‘fractura el principi de caixa única de la Seguretat Social que va en benefici de tots els pensionistes’ que ‘ens protegeix a tots quan ens jubilem’. Segons l’Estat, vulnera la legislació bàsica i el règim econòmic de la Seguretat Social.

Pla director de l’energia i telecomunicacions

Per últim, el govern espanyol porta al TC la disposició 26 que crea el pla director sobre els sectors de l’energia, telecomunicacions i transport ferroviari. L’executiu espanyol assegura que la Generalitat no té competències per regular aquests sectors i envaeix les que es reserva l’Estat i que ‘possibiliten un tracte igual a tots els espanyols’.

Servei meteorològic

A més, el recurs es dirigeix contra l’article 69 de la Llei que regula noves funcions del Servei Meteorològic de Catalunya perquè pugui prestar serveis de suport a la navegació aèria. Segons el govern espanyol, és inconstitucional perquè la navegació aèria correspon en exclusiva a l’Estat.

Ordenació d’equipaments comercials

L’últim punt recorregut és l’article 95 d’ordenació d’equipaments comercials. Impedeix als grans equipaments comercials instal·lar-se en determinades zones on hi ha un altre tipus de comerç. Una restricció ‘que no es justifica per l’interès general’ i que, per tant, suposa també ‘una vulneració a les competències de l’Estat’ i a la ‘unitat de mercat’.

Es basa en la sentència contra la declaració de sobirania

L’executiu espanyol basa el recurs en els arguments que el TC va donar per declarar inconstitucional la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya. Segons el govern espanyol, és un precedent ‘claríssim’ que denota que ‘la sobirania correspon en exclusiva al poble espanyol’ i per tant ‘ni la declaració de sobirania ni les seves conseqüències’ s’ajusten a la Constitució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any