Unió decideix entre la independència i la indefinició unionista

  • El sector sobiranista demana votar no per no despenjar-se del procés · Duran vincula la seva continuïtat a la victòria del sí

VilaWeb
Redacció
14.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els militants d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) voten avui per decidir el futur del partit. Inicialment, s’havia de fer una consulta sobre la independència de Catalunya, però la cúpula dirigida per Josep Antoni Duran i Lleida va imposar una pregunta confusa, llarga i d’interpretació incerta: ‘Voleu que Unió Democràtica de Catalunya continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?’ Acompanyada de sis punts que condicionen el suport al procés al diàleg amb l’estat espanyol i al compliment de la legalitat espanyola.

La pregunta amb sis condicions va indignar el sector sobiranista i dirigents històrics com Joan Rigol o Núria de Gispert, que van posar en marxa una campanya a favor del no. ‘Votar no a la consulta és votar sí a la independència’, diu el grup que s’ha anomenat ‘Hereus UDC 1931’, en referència al compromís dels fundadors del partit amb la plena llibertat de Catalunya.

Les raons pel vot contrari a la pregunta imposada per la cúpula són que la victòria d’aquest enunciat comportaria que Unió es despenjaria del procés sobiranista i de fer costat al president Mas. Els independentistes d’Unió consideren que no es pot condicionar el procés d’independència al compliment de la legalitat espanyola –constitució inclosa–, que és allò que cal substituir per una nova legalitat catalana. Tampoc no estan d’acord a condicionar la independència a un procés dialogat amb l’estat espanyol ‘perquè no podem entregar la clau del pis a qui vol agafar el que és nostre’, en paraules de Rigol.

Duran i la seva continuïtat

Per la seva banda, Duran i els seus col·laboradors –Ramon Espadaler, Joana Ortega, Josep Sànchez-Llibre i Josep Maria Pelegrí, entre més– han decidit vincular la seva continuïtat al capdavant del partit a la victòria del sí a la consulta. Per tant, si avui els militants d’Unió voten majoritàriament que no a la pregunta formulada, Duran i els seus partidaris al comitè de govern hauran de plegar i deixar pas a una nova direcció que compleixi el compromís amb la independència. Amb tot, si guanya el sí, caldrà veure si es confirma la crisi de govern que han apuntat algunes informacions que implicaria la sortida dels consellers fidels a Duran: Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí.

Com es farà la votació

Els militants d’Unió podran votar entre les deu del matí i les vuit del vespre en els 21 punts de votació distribuïts arreu del país. Acabada la votació, es farà el recompte de vots a cada mesa, però no serà fins l’endemà quan un òrgan de control designat per la cúpula del partit sumarà els resultats de les meses en un recompte definitiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any