El Diplocat analitza avui l’encaix de la Catalunya independent en la Unió Europea

  • En una jornada a Barcelona amb experts internacionals

VilaWeb
Redacció
11.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui el Diplocat organitza una conferència sobre l’encaix d’una hipotètica Catalunya independent a la Unió Europea. L’acte, que es farà al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona, serà retransmès en directe per internet i es podrà seguir via Twitter (@ThIsCatalonia i #Catalonia_EU).

El referèndum d’autodeterminació d’Escòcia i la reclamació d’un referèndum similar a Catalunya han obert el debat sobre l’encaix a la Unió Europea d’una regió independitzada d’un estat membre.

Aquests darrers anys, aquest fet ha donat lloc a un ampli debat i a una extensa literatura sobre la matèria per part d’acadèmics i especialistes. Amb l’objectiu de fer arribar aquest debat a la ciutadania catalana i d’abordar les possibles vies perquè la UE acomodi un hipotètic estat català, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) organitza una jornada amb alguns dels principals experts en la matèria.

Serà inaugurada per Albert Royo, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, i clausurada per Roger Albinyana, secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, i es dividirà en quatre taules rodones, seguint els temes que han centrat el debat:

1. Ampliació interna de la UE: permanència, transició o expulsió. Debat moderat per Carme Colomina, cap d’internacional del diari Ara. Hi participaran: Graham Avery, membre sènior del St. Antony’s College, Universitat d’Oxford, i director general honorari de la Comissió Europea; Alfonso Gonzàlez Bondia, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili; i Kai-Olaf Lang, cap de recerca de l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (SWP).

2. Sistema monetari propi o euro com a moneda nacional. Debat moderat per Xavier Vidal-Folch, periodista i ex-director adjunt de El País. Hi participaran: Angus Armstrong, director de Macroeconomia al National Institute of Economic and Social Research (NIESR), Gran Bretanya; Jordi Galí, director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Universitat Pompeu Fabra; i Jordi Gual, director executiu de planificació estratègica de CaixaBank i economista en cap del Grup “la Caixa”.

3. L’accés al mercat únic europeu. Debat moderat per Ramon Aymerich, cap de redacció d’economia de La Vanguardia. Hi participaran: Fernando Guirao, catedràtic Jean Monnet d’història (càtedra ‘ad personam’), Universitat Pompeu Fabra; Thorvaldur Gylfason, catedràtic d’economia, Universitat d’Islàndia; i Jaume Ventura, investigador del CREI, Universitat Pompeu Fabra.

4. Ciutadania i drets adquirits abans de la independència i una vegada assolida. Debat moderat per Montserrat Radigales, periodista, secció internacional d’El Periódico de Catalunya. Hi participaran: Jean-Bernard Auby, director de la Càtedra Mutations de l’Action Publique et du Droit Public (MDAP), Sciences Po; Nicolas Levrat, director del Global Studies Institute (GSI), Universitat de Ginebra; i Eduard Sagarra, professor de dret internacional, Universitat de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any