L’estratègia de pressió de Ximo Puig a Compromís trontolla

  • 'Fabra m'ha dit que votaria contra la investidura de Puig', diu Carolina Punset, de Ciutadans · Puig i Fabra van sopar ahir al vespre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2015 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSPV ha vingut utilitzant aquests últims dies l’amenaça d’un pacte amb Ciutadans com a alternativa al pacte amb Compromís i Podem. Però la viabilitat d’aquest pacte passa pel PP, és a dir, perquè els populars s’abstinguin en la votació de la investidura de Ximo Puig i socialistes i Ciutadans governin en minoria. Però el PP no està disposat a fer-ho a canvi de res, i reclama que un pacte alternatiu, si passa pel PP, impliqui que els populars tinguin la presidència de la Generalitat. Avui el pla B del PSPV sembla que s’enfonsa del tot: la candidata de C’s, Carolina Punset, ha revelat que Alberto Fabra en cap cas s’abstindrà, i que votarà contra la investidura de Puig.

Per tant, el candidat socialista no en té prou amb els vots de Ciutadans i de PSPV per a ser investit. Punset mateixa ha reconegut que si el PP no s’absté l’única opció de govern és el pacte entre PSPV, Compromís i Podem.

Justament ahir al vespre Puig va sopar amb el president en funcions de la Generalitat, Alberto Fabra, segons que ha informat el PSPV. Una reunió, la primera des de les eleccions, que va tenir caràcter privat, segons diu el partit.

Tot això passa a poques hores de la constitució de les Corts, i amb els partits polítics valencians incapaços d’eixir de la confusió creada per les negociacions per a conformar un govern d’esquerres. Ahir el PSPV va ser molt contundent, dient que havia suspès les negociacions amb Compromís. Els socialistes argumentaven que se sentien ‘insultats’ per la negativa de Compromís a acceptar Ximo Puig com a president de la Generalitat, malgrat ser la força més votada de l’esquerra. Tot i amb això diverses fonts van confirmar a VilaWeb que de forma discreta les converses eren vives i que delegats socialistes i de Compromís continuaven intercanviant els documents que haurien de configurar la proposta de govern conjunta.

En públic, però, els socialistes s’han mostrat molt contundents a l’hora de donar per suspeses les converses. El secretari d’organització del PSPV-PSOE, Alfred Boix, va dir que s’havien suspès les negociacions amb Compromís i que treballarien per confluir amb més forces, com ara Ciutadans, ‘en un espai de governabilitat’ al País Valencià. Segons Boix, la decisió afecta també les reunions per a l’Ajuntament de València –on el PSPV-PSOE havia fet públic el suport a Joan Ribó, de Compromís– i no és cap ‘prova de força’, sinó ‘un gest polític contundent i meditat’. Boix va dir que els socialistes havien tingut ‘paciència infinita’ i que havien hagut d’aguantar desqualificacions.

‘La paciència té un límit’

Segons Alfred Boix, el detonat d’aquesta suspensió de converses van ser les declaracions del portaveu de Compromís en les negociacions, Pasqual Mollà, que va insistir a dir que el PSPV-PSOE no tenia legitimitat per a encapçalar un canvi al País Valencià.

‘La paciència té un límit’, va dir Boix. I afegí que mentre Compromís deia que calia parlar de propostes i no de noms, els socialistes s’assabentaven, a través dels mitjans, que Compromís feia reunions ‘per parlar de qui en uns altres espais’, en referència a la polèmica trobada entre Mónica Oltra i Pablo Iglesias. També va explicar també que havien demanat reunions bilaterals amb Compromís que no s’havien fet.

Segons Boix, el PSPV-PSOE no vol que s’allargui la decisió sobre la presidència de la Generalitat Valenciana, sinó que hi hagi un govern com més aviat millor. I va continuar dient que, malgrat l’alegria i les celebracions dels valencians durant la nit electoral, els ciutadans encara no havien notat res. Per això, va dir, ‘cal deixar de parlar de cadires’.

Compromís: Vos demanem tranquil·litat

Aquest matí, l’endemà de tot un dia d’incertesa sobre el futur de la negociació, Compromís ha fet públic un comunicat en què diu que les converses continuaven, i que ahir mateix es va tancar el document amb els eixos programàtics principals per part de PSPV, Compromís i Podem. Compromís considera que l’anunci de suspensió de la negociació per part del PSPV és una estratègia de pressió dels socialistes. Llegiu ací el comunicat. Posteriorment els membres de la comissió negociadora de Compromís, Miquel Real, Julià Álvaro i Águeda Micó han volgut ‘treure ferro’ a la situació i han reafirmat en roda de premsa que les negociacions continuen obertes.

Sorpresa a Podem

La suposada suspensió de la negociació va causar sorpresa a Compromís i Podem. El candidat de Podem, Antonio Montiel, va apel·lar a la responsabilitat del PSPV i el va emplaçar a aparcar ‘egos personals’. En una nota de premsa, va dir que la decisió dels socialistes era precipitada: ‘És temps de responsabilitat per a fer que les expectatives i demandes de la gent es col·loquin al centre de l’acció política.’ Així mateix, va advertir que un govern en minoria presidit pel PSPV-PSOE amb el suport de Ciutadans, que hauria de comptar amb l’abstenció del PP, ‘no representa el canvi pel qual els valencians i valencianes van votar’, sinó ‘el recanvi’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any