L’esquerra valenciana pacta un document de base i Ciutadans passa a l’atac

  • PSPV, Compromís i Podem ajornen les converses sobre la presidència de la Generalitat Valenciana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
09.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les comissions negociadores del PSPV-PSOE, Compromís i Podem van arribar ahir a un acord de base per al futur govern de la Generalitat Valenciana, després d’una reunió de tres hores al Jardí Botànic de València. Ho van explicar als mitjans els portaveus de les comissions: Ángela Ballester (Podem), Ciprià Ciscar (PSPV-PSOE) i Pasqual Mollà (Compromís). De l’acord n’eixirà un document que serà presentat demà i que contindrà les línies bàsiques per a les polítiques públiques del futur govern. A partir de llavors les tres formacions començaran a parlar sobre presidència de les Corts Valencianes i la Generalitat.

Mentrestant, Ciutadans es deixa festejar més que mai pels socialistes, que ja han amenaçat més d’una vegada de pactar-hi i arraconar Compromís. Precisament el partit d’Albert Rivera ofereix això al PSPV: el secretari d’organització de Ciutadans, Fran Hervías, va anunciar que donarien suport a Ximo Puig com a president de la Generalitat en canvi de tenir la batllia de València.

PSPV i Compromís van escenificar divendres el compromís per a investir Joan Ribó nou batlle de València. Però com que la negociació del pacte a la Generalitat s’ha encallat els socialistes han dit ara que aturaven la negociació del repartiment de regidories a l’ajuntament de València. I Ciutadans vol aprofitar aquest moment per a entrar en joc i dinamitar la negociació.

‘Ciutadans no té cap més opció que proposar-se per a la batllia de València’, va dir Hervías. I va demanar tant a PSPV com al PP que donessin suport ‘a l’alternativa real que representa Ciutadans per evitar que governen els nacionalistes i que hi fossin presents aquells que han institucionalitzat la corrupció.’

Puig amenaça amb el pacte amb Ciutadans

Abans, el candidat socialista, Ximo Puig, havia dit que confiava a arribar a un acord de govern abans de divendres perquè el País Valencià ‘ja ha viscut prou espectacles’. En declaracions als mitjans abans de presidir la primera reunió del grup parlamentari a les Corts Valencianes, Puig va dir que estava disposat a parlar amb tots els partits i que no descartava Ciutadans, perquè ‘és el partit que més ha crescut, tot i que alguns altres diuen que són ells qui més han crescut’.

Puig va insistir que no renunciava a la presidència de la Generalitat Valenciana perquè ‘no té gens de trellat, ni té cap racionalitat democràtica’ i que vol un govern estable, que doni solució als problemes, tinc l’obligació de buscar el màxim suport possible i no descarte res’.

Sobre la presidència de les Corts Valencianes, va assenyalar que si hi havia un soci prevalent del govern li semblaria bé que aquest partit presidís la cambra i va afegir que volia que fos el parlament ‘més obert que mai perquè ja no hi ha cap majoria absoluta’.

‘No es pot signar un acord de govern que implique un dèficit inaguantable’

Sobre diferències entre programes polítics en les reunions entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem, Ximo Puig va reconèixer que l’únic problema és que cal fer ‘un programa realista i factible’. Va afegir que hi havia alguns programes que exigien despeses de més 4.000 milions d’euros i va advertir que aquesta gran despesa impedia de fer unes altres polítiques. 


‘No es pot signar un acord de govern que implique ja des del primer dia un dèficit inaguantable’, va remarcar. I va afegir que els socialistes defensaven de gestionar millor: ‘Exigir els recursos que ens corresponen però amb unes limitacions. No podem prometre allò que no podem fer.’




Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any