Toc d’atenció de l’FMI al govern espanyol pel mal finançament autonòmic

  • Avala mesures del govern català que va tombar el TC

VilaWeb
Redacció
08.06.2015 - 20:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fons Monetari Internacional ha fet un toc d’atenció al govern espanyol perquè millori el finançament autonòmic. En la presentació de l’informe de conclusions preliminars de la revisió anual sobre l’economia espanyola, l’organisme ha indicat que calia entomar els defectes del sistema de finançament de les autonomies perquè en limita la capacitat de gestió de la delicada situació econòmica. En aquest sentit, avala mesures aprovades pel govern català que el TC ha tombat, com l’impost als dipòsits bancaris i com mesures relatives al copagament sanitari.

L’FMI diu que es podrien obtenir ‘estalvis fiscals addicionals’ a nivell autonòmic ‘reduint els costos de proveir sanitat pública i serveis educatius’ i ‘incrementant la responsabilitat de les regions de fer un copagament per aquests serveis’. L’FMI reconeix els papers de les comunitats autònomes per la consolidació econòmica i reclama recompenses en el seu marc de competències fiscals. Suggereix que cada comunitat pugui marcar-se el seu objectiu fiscal, tenint en compte les diferències estructurals de necessitats i capacitats de cadascuna. També demana abordar els inconvenients del sistema financer de cada comunitat que ‘limita la seva capacitat’ i els ‘incentius per consolidar-se’.

Exposa que una de les ‘àrees que cal considerar’ en el terreny autonòmic és fomentar el copagament tant sanitari com en l’educació. En aquest sentit, en tractar-se de competències exclusivament autonòmiques, considera que seria el millor mecanisme per ‘obtenir estalvis fiscals addicionals’ sempre i quan es ‘protegeixi’ a les famílies més necessitades.

En el mateix informe, l’FMI demana al govern espanyol que augmenti els tipus més baixos de l’IVA i que abarateixi i simplifiqui més els acomiadaments; demana ‘reduir la diferència entre el que costa acomiadar un treballador fixe i un de temporal, que encara és molt alta’. ‘Això es podria aconseguir introduint un contracte únic’, per exemple en els sectors econòmics amb alta estacionalitat, assegura l’informe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any