De Gispert: ‘Ara no podem jugar a mitges tintes sobre la independència’

  • Els independentistes d'Unió han explicat la campanya pel no a la consulta interna de diumenge · Denuncien la manca de garanties democràtiques en el procés pilotat per la cúpula del partit

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
08.06.2015 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest diumenge els militants d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) hauran de decidir si sumen el partit al procés d’independència o si, per contra, volen que es despengi definitivament. La pregunta que hauran de respondre afegeix molta confusió en la consulta interna del partit perquè té un plantejament amb algunes indefinicions conscients i moltes condicions afegides. Els sobiranistes del partit havien demanat de poder respondre una pregunta clara sobre la independència. Però la cúpula no ha volgut fer-ho així. Per això, el sector independentista (compte de Twitter) demana votar no a la consulta de diumenge. Núria de Gispert, Joan Rigol, Toni Castellà i Mercè Jou han fet una conferència de premsa per explicar-ho. La presidenta del parlament ha dit que ‘ara ja no podem jugar a mitges tintes, no podem ser ambigus. Votar no aquest diumenge és votar sí a Catalunya. És votar sí a la justícia social. És votar sí a la independència.’ També han presentat un vídeo de la campanya:

De Gispert ha explicat qui són els impulsors de la campanya pel no: ‘Som militants d’Unió, Alguns som membres del comitè de govern, càrrecs institucionals, regidors, batlles i militants de base. Som militants de totes les edats. Som vint-i-quatre militants que estem preocupats per la consulta anunciada pel comitè de govern del partit.’ La presidenta del parlament ha explicat que havien demanat ‘una consulta clara i democràtica’. I van aconseguir-ne 1.029.

I ha expressat la seva decepció amb la pregunta proposada: ‘El febrer vam celebrar que es fes la consulta. Una altra cosa és la pregunta que s’ha acabat proposant. És una pregunta desconcertant, confusa i enganyosa. Traeix la finalitat de la consulta: un posicionament clar d’Unió sobre la independència de Catalunya. Ara no podem jugar a mitges tintes, no podem ser ambigus. Els nostres militants volen posicionar-se sobre el futur de Catalunya.’

A continuació ha parlat l’ex-president del parlament Joan Rigol. Ho ha fet per desglossar les raons que els porten a demanar el no. Rigol ha exposat set punts:

«Primer. El 27-S el president Mas ens convocarà a unes eleccions plebiscitàries perquè no s’ha pogut fer un referèndum clar. Se’ns comptarà per saber quants catalans voten a favor de la independència. Nosaltres hem de donar una resposta clara a aquesta pregunta del 27-S. I la pregunta de la consulta interna és confusa i no ho permet.»

«Segon. Nosaltres vivim de fa uns quants anys la manera que una part del poble de Catalunya s’ha anat manifestant. Des de la sentència del TC contra l’estatut d’autonomia. Rebem els atacs contra el model d’immersió i d’educació a Catalunya. Portem molts anys amb una descompensació constant i sistemàtica a nivell fiscal. I és el moment de dir prou. Espanya no és un projecte de convivència per Catalunya, sinó d’assimilació i poder. I la reacció del nostre poble ha estat de dignitat.»

«Tercer. Les condicions d’aquest procés no poden ser el diàleg, la negociació i la legalitat. Fa anys que ho intentem i trobem sempre un mur a l’estat espanyol. Tampoc no es pot condicionar el procés a la legalitat espanyola. Això és posar-nos un dogal al coll. Precisament perquè és la legalitat el que volem canviar. No podem entregar la clau del pis a qui vol agafar el que és nostre.»

«Quart. Democràcia i civisme com a manera que ens caracteritza. Democràcia és autodeterminació. I civisme és la via pacífica. Fent el camí amb aquestes dues condicions, tot ha de ser possible i permès.»

«Cinquè. Unió és un partit moderat. No som un partit revolucionari. Però la moderació no fa frontera amb l’ambigüitat. Carrasco i Formiguera, que era un independentista radical, reivindicava a les corts espanyoles que no es podia subjugar la sobirania de Catalunya a l’espanyola. I el van expulsar del seu grup. També tenim els exemples de Pau Romeva, Coll i Alentorn i molts més.»

«Sisè. Els polítics que volem la independència de Catalunya hem de fer pinya. És el que demana la nostra gent. Volem participar del full de ruta, que és obert. Volem fer-hi la nostra aportació.»

«Setè. La situació actual no ens permet avançar cap als que són els principis fonamentals del nostre partit: justícia social, i humanització davant del procés noeliberal, que fins i tot se’ns menja el coco.»

Rigol ha conclòs que ‘la pregunta de la consulta se’ns planteja amb alguns equívocs’. ‘I és per això que diem que no. Catalunya ha de tenir el seu projecte fet des de la llibertat’, ha sentenciat.

Finalment, Antoni Castellà, secretari d’Universitats del govern, ha denunciat que hi havia un dèficit greu en les garanties democràtiques del procés de consulta que conclou aquest diumenge amb la votació de la militància. Castellà ha dit: ‘Hem demanat una còpia del cens electoral. És el mínim que es pot demanar. Ens han dit que no se’ns donaria ni el cens ni cap informació de caràcter personal. No tindrem accés a saber qui podrà votar el 14 de juny. Els criteris mínims democràtics és que el cens estigui a l’abast de totes les opcions defensades en un procés de consulta.’

I ha afegit: ‘També vam demanar poder tenir representants a l’escrutini de diumenge. I això sí que ho tindrem. També vam demanar poder tenir còpies de les actes d’escrutini i de la votació. Ens han dit que no se’ns donarà cap còpia de les actes fins que s’hagi acabat el recompte global, que es farà l’endemà. Esperem que es tracti d’una confusió o un error.’ Castellà ha explicat unes quantes peticions més que han fet: ‘Vam demanar quins eren els suports de comunició que disposaríem. Tenint en compte que els canals del partit estaven a mans dels defensors del sí i els estan utilitzant. Vam demanar si podríem disposar dels contactes per comunicar-nos amb els militants del partit com havien anunciat que estaven fent alguns dels dirigents defensors de sí. Ens han dit que no els consta que ningú estigui fent trucades i campanya militant a militant.’

I Castellà ha lamentat haver de dedicar temps a aquestes queixes: ‘Ens agradaria no perdre ni un minut més parlant de les garanties democràtiques del procés. Volem parlar només de les raons per votar que no diumenge. Per això demanem que se’ns garanteixi l’accés a totes aquestes coses que hem demanat. Estem convençuts que s’ha tractat d’un error i que les pròximes hores es corregirà.’

Els independentistes d’Unió faran campanya tota la setmana per aconseguir la victòria del no. El pressupost serà mínim. Ho ha explicat Mercè Jou: ‘Farem alguns materials i xerrades. Però ho pagarem de les nostres butxaques i de les aportacions dels militants que ens donen suport.’ Ara queda una setmana de campanya. Si la cúpula, favorable al sí, fa campanya amb els mitjans del partit i deneguen les mateixes condicions als partidaris del no, aquests últims hauran de fer un sobreesforç per arribar a tots els militants. I això és el que han explicat. Començant demà amb un gran acte a l’Ateneu Barcelonès (16.30) amb la presència dels històrics del partit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any